Att beskriva ditt livsverk på mindre än tre sidor – såhär skriver du ett CV

Det är en stor utmaning att sammanställa hela sitt liv och förmedla sin förträfflighet på några få sidor. Som researcher och kandidatansvarig på Meritmind stöter jag ofta på fantasifulla och kreativa CV:n som i ärlighetens namn skapar mer frågor än de besvarar. I genomsnitt lägger en rekryterare 30 sekunder (se fotnot) på att läsa ett CV och detta ställer stora krav på dig som författare.

Undvik med fördel tokiga typsnitt, färgglada rubriker och andra kreativa formgivningar. Vill du framstå som professionell är devisen ”less is more” ett bra rättesnöre. Ett CV bör vara längre än en sida, men helst inte längre än tre sidor.


Nedan följer några tips och råd för utformandet av ett lättöverskådligt CV.

  1. Dina kontaktuppgifter skriver du med fördel i sidhuvudet. E-post, telefonnummer, adress och födelsedatum (ej de fyra sista siffrorna). Civilstånd är valfritt.
  2. Ett foto får dig att stå ut från mängden, men dess närvaro är väldigt omdiskuterad. Min åsikt är att en professionell bild från midjan och upp, utan barn, hund, drink eller respektive, där du ser glad ut och bär prydliga kläder, gör ditt CV mer personligt. Sätt det uppe i högra hörnet.
  3. Inled ditt CV med ett kortfattat profilavsnitt där du beskriver vad du kan, vad du har gjort och vad du vill. På så sätt kan du med ett fåtal meningar fånga läsaren och få denne att förstå vem du är.
  4. Lista dina arbeten i omvänd kronologisk ordning, dvs. med det senaste först. Beskriv dina arbetsuppgifter och ansvarsområden.
  5. Lista dina utbildningar i omvänd kronologisk ordning. Skriv ned inriktningen på dina studier, ämnet för din uppsats eller kursinnehåll.
  6. Ideella engagemang, klubbar, extraarbete eller andra aktiviteter listas med fördel i ett eget avsnitt.
  7. IT-kunskaper, programversioner och system är viktiga specialkompetenser.
  8. Dina språkkunskaper graderas med fördel från ”nybörjare” till ”flytande i tal och skrift” alternativt ”modersmål”.
  9. Betyg, intyg och referenser skickar du först när dessa efterfrågas.

Jag hoppas att dessa tips kommer till nytta i ditt författande.

Lycka till med ditt CV!


Fotnot: Läs om rekryterarens beteende i The Ladders studie här: http://cdn.theladders.net/static/images/basicSite/pdfs/TheLadders-EyeTracking-StudyC2.pdf

Skrivet av: Ida Roman