Sitt inte still om du vill lyckas i karriären

Foto: www.fotoakuten.se
Foto: www.fotoakuten.se

Sitt inte still om du vill lyckas i karriären menar Meritminds vd, Helena Casserlöv-Kvist i sin senaste krönika som finns publicerad på CFOworld.se. I krönikan tar hon upp problematiken med att vi majoriteten av vår vakna tid sitter ned. Det är varken bra för våra muskler eller för blodets transportförmåga. En timmes gymträning eller en promenad till och från jobbet, räcker heller inte för att kompensera för de många timmar av stillasittande. Läs hela krönikan (gärna stående vid ditt skrivbord) genom att klicka på Läs mer här under.

Vill du lyckas i karriären? Sitt inte still!

Jobbet kan vara otroligt givande och spännande. Nya utmaningar sporrar och goda prestationer ger tillfredsställelse. Samtidigt krävs det att du håller dig frisk för att orka i längden och kunna ta tillvara på livet.

För att möta deadlines och hålla hög nivå på din leverans, spenderar du sannolikt många timmar sittande, i möten och framför skärmen. Vi människor är inte skapta för att sitta stilla så mycket som många idag gör. Jag har själv haft ont och känner många CFO:er som har ont någonstans. En bov i dramat är just det myckna stillasittandet. Det påverkar våra muskler och nu visar även ny forskning att andra kroppsfunktioner påverkas, som blodets transportförmåga. Att träna på gymmet eller gå till jobbet tar inte bort den skadliga effekten av att sitta stilla timmar i sträck enligt forskningen. Sittandet i sig är en riskfaktor som ökar risken att dö i förtid rejält visar bl.a. australiensiska studier. Vi har bara en kropp. Det gäller att ta hand om den på bästa möjliga sätt.

”Tänk om vi hade fler nyckeltal för vår hälsa”
Jag läste för en tid sedan ett reportage om befolkningen på ön Okinawa i Japan. En ö där många av jordens äldsta människor lever. En forskare som studerat fenomenet, kom fram till att det var främst fyra faktorer som påverkade den höga levnadsåldern; de speciella matvanorna på ön, människornas aktiva och rörliga livsstil, religion och livsfilosofi som lindrar stress samt social delaktighet och ömsesidigt stöd i närsamhället. 95-åriga kvinnor cyklar mellan sina odlingslotter på bergsslutningarna där de odlar grönsaker till familjens alla generationer. I reportaget fanns en bild på en man i 90 års ålder som stod på huvudet. Han cyklade varje dag till stranden och tränade där en timme, varje dag. Vilken kroppslig förmåga, så långt upp i åldern.

Handen på hjärtat, hur länge sedan var det du gjorde en kullerbytta eller stod på händerna? Det som är naturligt för oss som barn försvinner med åren om vi inte aktivt arbetar för att behålla vår förmåga.

Jag tycker att det är intressant att vi lever i ett samhälle där vi kontinuerligt besiktigar och servar våra bilar, men inte gör det med oss själva. Och i jobbet har vi nyckeltal för det mesta, vi sätter upp mål och följer upp. Det vi mäter och följer upp det blir gjort – så går tongångarna. Tänk om vi hade fler nyckeltal för vår hälsa än puls och BMI? Nyckeltal runt kroppens rörelseförmåga.

För att långsiktigt behålla sin kroppliga förmåga och hälsa behöver vi ge oss själva möjlighet till att röra oss så att vi får kondition, styrka, balans och smidighet. Min egen tolkning är att vi behöver kondition för att stärka hjärtat, styrka för att skydda skelettet, balans för att inte ramla och smidighet för att behålla rörligheten.

Jag har själv tränat med gummiband morgon och kväll i över ett års tid för att mildra smärta och få tillbaka rörligheten då jag fått frozen shoulders, en inflammation i axelleden. Problemen började förvisso med en skada vid styrketräning, men jag tror att mina långa sittande arbetsdagar påverkade det hela negativt.

Skapa en accepterande rörelsekultur
Så vad kan vi som idag har stillasittande arbeten göra? Jag tror att det första vi bör göra är att reflektera över situationen. För dig själv, din familj och dina medarbetare. Vad kan du göra? Var din och de dinas bästa vän genom att använda din egen kreativitet!

Tänk på vardagliga saker. Vissa låter väl rätt uttjatade; som att hoppa av tunnelbanan och gå en bit till jobbet eller att ta trapporna. Andra är nya, baserade på ny forskning, som att vi bör resa oss från stolen en gång i halvtimmen för då aktiveras musklerna på ett sätt som förbättrar ämnesomsättningen.

Om du är chef – se till att skapa en accepterande rörelsekultur i företaget. Träna gärna själv någon lunch och ge den flexibilitet som behövs för att medarbetarna ska kunna träna de också. Res dig själv under mötena, gör några tåhävningar och sträck på dig. Då tänker också andra på att göra det och det gynnar allas hälsa.

Se också till att ge dina medarbetare vettiga arbetsredskap. Höj- och sänkbara bord, ett bra headset, en ny mus, en väl inställbar stol; sådant kan göra stor skillnad. Själv satt jag under en period mycket i telefon med luren mellan axeln och örat. Det kändes inte bra så jag frågade på jobbet och fick ok på att få ett headset. Sedan gick tiden. Jag väntade och påminde. Det hann gå några månader. Jag hann få ont innan jag fick headsetet och det satt i en lång tid efter att jag slutat sitta fel. Det var så onödigt. Att ge sina medarbetare vettiga arbetsredskap innebär en sådan liten kostnad mot vad konsekvenserna kan bli. Både för individen och på sikt för företaget.

Jag har jobbat många långa dagar. Jag har också tränat två gånger i veckan sedan jag var ung och har cyklat en hel del till jobbet. Det man gör och inte gör får konsekvenser. Det kanske inte märks här och nu, men under årens lopp påverkar det oss mycket. Prioritera rörelse, så prioriterar du din hälsa! Och underlättar för karriären!

P.S. Jag såg i ett reportage att något företag installerat gåband vid skrivbordet. Det kanske kan vara en lösning när man väl måste stå vid datorn mycket. Själv skulle jag gärna ha två crosstrainers på jobbet och kunna röra på mig samtidigt som jag talar med en kollega. Vi får väl se hur det tas emot på jobbet.

Små saker i vardagen påverkar – vad vill du och vad kan du få till?

  • Gå så mycket du kan när du ska transportera dig.
  • Tänk på att balansera belastning – byt t.ex. hand eller axel när du bär din väska.
  • Höj skrivbordet och stå upp under dagen. Ha dock skor som stödjer foten, att stå med klack eller helt platt gör ingen fot glad i längden.
  • Sitt rätt när du sitter. Har du tyngden på sittbenen, fötterna i marken och slappnar av i axlar, nacke och käke? Stöd för ländryggen? Nära bordet?
  • Oavsett om du sitter bra eller inte, se till att ställa dig upp och röra dig ofta. Sträck på dig och gör några dips, det kompenserar för en del av allt arbete med armarna framför kroppen.
  • Se över arbetsplatsen, var har du skärm, tangentbord och mus i förhållande till dig. Ha gärna skrivaren en bit bort.
  • Se till att använda headset – låt armarna få vara fria.
  • Hakan in mot halsen, hellre dubbelhaka än gamnacke/Iphonenacke.
  • Ta korta pauser, en eller två gånger per timme. Rör på dig, hämta fika, post, eller annat.
  • Ha stående möten eller ta en promenad tillsammans om det går.
  • Sitt på en balansboll istället för stolen då och då.
  • Klä dig så att du kan röra dig på ett naturligt sätt.
  • Gå på massage någon gång ibland. Det mjukar upp stela muskler.
  • Skjutsa inte bara eventuella barn till aktiviteter – se till att röra på dig själv när du är ledig.
  • Boka in några träningspass i veckan. Tidig morgon, lunch eller kväll – vad som fungerar för dig. Då kan du bättre planera andra aktiviteter och ändå komma iväg på träningen.
  • Ha träningsväskan packad och klar.
  • Om du får ont någonstans. Sök för det tidigt, innan det går för långt.

Skrivet av: Isabelle Ringbom