Att våga bryta ny mark – bästa sättet att lära sig

Bryta mark

Vad är det som driver dig framåt? För min egen del så är det utveckling och då menar jag inte de senaste tekniska prylarna utan personlig utveckling, att lära sig nya saker.

En fråga jag ofta fått är; hur kommer det sig att du provat och fortfarande håller på med så många intressen? Drivkraften som ligger bakom detta grundar sig i glädjen att lära sig något nytt, att snabbt kunna följa sin egen utveckling. Mitt mål har aldrig varit att bli bäst, missförstå mig inte, jag gillar att vinna men jag kliver inte över lik för att göra det. Jag har långt ifrån Zlatans vinnarmentalitet. Det som istället driver mig är att se hur bra jag kan bli utan att för den dels skull offra allt annat som betyder något för mig.

Jag har senaste året haft förmånen att få arbeta i flera olika projekt, det finns en definierad målbild, en bestämd tidsperiod arbetet ska ske på och det är en utmaning som ska lösas. Allt som jag tidigare oftast bara hittat inom idrotten. Jag har till och med haft förmånen att vissa av uppdragen varit på gränsen av min förmåga, så min törst för vidareutveckling har även den fått sitt.

Ett tankesätt som hjälpt mig en hel del är att vara ödmjuk inför nya uppgifter och våga be om hjälp. Det finns inget bättre tillfälle att fråga andra om råd än när man är nybörjare/ny på något. Du får hjälp med att förstå något du ännu inte bemästrar och den du frågar får möjlighet att dela med sig av sin kunskap (brukar vara uppskattat hos de flesta), en win-win helt enkelt.

När du börjar på något nytt, bryt ner det i delar/etapper. Att springa ett Marathon är jobbigt men om du bryter ner loppet i delar med delmål blir det mentalt mycket lättare. Det är här nyckeln ligger! Att ta sig an en ny uppgift kan ibland kännas övermäktigt men om man kan bryta ner uppgiften i mindre delar som du kan checka av en i taget så blir det enklare. Uppgiften känns inte längre lika omöjlig då du får arbeta mot delmål som du kan pricka av ett i taget och på så sätt verkligen känner av att du närmar dig slutmålet. Genom att använda denna metod har jag löst uppgifter som när jag tilldelades dem kändes snudd på omöjliga.

Så om du har något som du kämpat med att klara av eller under en längre tid  funderat på att prova men inte kommit för dig, kom igen ta chansen och bryt lite ny mark!

Skrivet av: mikaelzelmerloow