Hur känns det att vara tillbaka efter semestern?

16674418-brygganÄr du fylld av energi och ser fram emot att kasta dig in i höstens utmaningar på arbetet? Riktigt kavla upp ärmarna och ta tag i vad som än kommer framför dig? Du känner dig som ett kärnkraftverk efter sommarens flitiga träningsrundor! Eller är du kvar i semesterkänslan och undrar vad som hände? Kan semestern redan vara slut? Är det verkligen ett år till nästa sommar funderar du medan höstångesten kryper på som en tung kall våt filt runt din otränade kropp.

Alldeles oavsett med vilken känsla och sinnesstämning du nu har så befinner du dig i augusti månad och de allra flesta kommer att träda in i det som kallas för vardagen med dess rutiner. Vissa älskar det och andra hatar det.

Själv har jag kommit till insikt att det bästa för mig är att leva i nuet och göra det bästa jag kan av det. Inte fundera för mycket över det som varit eller komma skall. Utan vara här och nu. Men för att det ska funka så behövs en riktning och mening. Och för att det ska finnas en mening måste det finnas ett mål och ett syfte med det jag gör.

Ett tips är därför att under kommande affärsplanering och budgetprocess ta fram tydliga mål för företaget och för varje medarbetare så att vardagen fylls med mening. Att sätta ett mål och sedan arbeta för att uppnå det är tillfredsställande på alla plan, både för företaget som organisation och för varje enskild medarbetare.

För många är den strategiska planeringen något väldigt abstrakt och något ägarna och ledningsgruppen gör och som kanske inte alltid känns helt relevant för ens egen motivation i det dagliga arbetet. Därför är det viktigt att hitta de egna målen som gör att vardagen blir meningsfull så att man kan njuta av att vara här och nu! Den som sätter dessa mål bäst är du själv. Så ta dig en rejäl funderare på vad som driver dig och arbeta för att uppnå dina mål!

Skrivet av: Lars Rosengren