Nåja, vad är väl en jobbsökarprocess? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles, alldeles underbar!

Höj blicken och tänk långsiktigt – sex tips som klarar dig ur krisen

 

När studierna går mot sitt slut och tanken är man ska ge sig ut på arbetsmarknaden ”på riktigt” är det lätt att den inre kritikern börjar komma på längre och mer frekventa besök. Man läser annonser, ser vad som efterfrågas och börjar ifrågasätta sig själv. Samtidigt har man en spänning i kroppen som påminner lite om resfeber. Det är såklart inte konstigt att befinna sig i ovisshet tenderar att göra detta med oss människor.

Så vad kan man göra just nu för att förbereda sig? Sofia, kandidatansvarig på Meritmind tipsar:

Dags för Pre-Launch!

Ni är såklart inga produkter som ska släppas på marknaden, utan människor med en massa unik potential och erfarenheter. Jag tycker dock att man kan ha lite samma tankesätt. Att man behöver förbereda både marknaden och sig själv för att det ska bli så lyckat som möjligt när det väl är dags.

Dialog med dig själv – skapa tydlighet

För att kommunicera ett budskap vidare på ett tydligt och trovärdigt sätt är det bra att man har haft en dialog med sig själv. Att man gör det tydligt för sig själv, så man sedan kan göra det tydligt för någon annan. Du kommer då känna en större självsäkerhet kring vilka ansökningar som är värt att lägga ner tid på samt hur du ska prioritera. På samma gång som det också kommer hjälpa dig under intervjutillfället.

Frågor att ställa sig själv

Vad har jag för ambitioner framåt?
Självklart behöver man inte ha en helt utstakad plan för framtiden. Det blir ju nästan aldrig helt som man tänkt sig ändå. Men det kan vara bra att fundera i dessa banor. Vad tycker jag känns extra intressant? Vad skulle vara väldigt kul att lära mig? Fundera generellt kring vad som är viktigt för dig karriärmässigt men var öppen för att nya stigar kan öppna sig längre fram.

Vad för typ av roller är jag intresserad av just nu och varför?
Alla roller kanske inte är drömrollen men du ser något i rollen som ger dig värde. Kanske ger rollen dig möjligheten att fördjupa dig i något du tycker är intressant? Eller bättre förutsättningar för att i framtiden få drömrollen?

Vad har du med dig för värdefulla erfarenheter från tidigare tjänster/praktikplatser?
Tänk bredare än enbart inom ekonomi. Kanske har du arbetat inom service och utvecklat din förmåga att kommunicera med olika typ av människor? Har du varit aktiv inom lagsport under stor del av ditt liv? Troligen faller det sig då naturligt för dig att arbeta tillsammans med ett team för att nå uppsatta mål. Om du tänker efter så har du helt säkert fått med dig något värdefullt från alla tidigare tjänster. Detta kan vara bra att vara medveten om för att kunna lyfta i intervjusammanhang.

Vad är mina styrkor/utvecklingsområden

Att ha en medvetenhet kring dina personliga egenskaper är värdefullt. Oavsett i vilken form denna diskussion kommer upp så kommer ni troligtvis att komma in på det under ett intervjutillfälle. Tyvärr så uppfattas just utvecklingsområden ofta som ett relativt laddat ämne trots att det bara handlar om vad för typ av beteenden som faller sig naturligt för dig. Har man en medvetenhet kring sina utvecklingsområden kan man ta till olika hjälpmedel för att hantera dessa. Lär känna dig själv!

Dialog med potentiella arbetsgivare/ karriärpartners – skapa möjligheter

Visst finns det några bolag som du lockas lite extra av? Kanske är det själva produkterna/tjänsterna som verkligen tilltalar dig, eller människorna och kulturen i bolaget? Oavsett vad, om du är genuint intresserad av att jobba på några utvalda bolag är det din skyldighet att låta dem veta det.

  1. Research/Lista
    Sätt av lite tid och gör en lista av bolag som du dras till lite extra
  2. Personlig ansökan
    Skriv en personlig ansökan där du kommunicerar vad det är som lockar med att arbeta på bolaget och vad för typ av roller du ser dig själv i
  3. Spontanansök!

Gör sedan även detsamma med nischade rekryterings- och konsultbolag. Att skapa en långsiktig kontakt med oss i branschen kan vara vägen till en mycket långsiktig karriärspartner!

Glöm inte att de allra bästa möjligheterna oftast inte bara växer fram utan skapas av oss själva.

Våga söka

”Jag har inte gjort självständiga bokslut”, ”jag har inte jobbat i SAP tidigare”, ”jag har bara arbetat vid sidan av studierna så jag har nog inte tillräckligt med erfarenhet”.

Lite så kan det nog låta när man läser annonser och den inre kritikern kommer på besök. Det blir lätt att man stirrar sig blind på vad man inte har i stället för att fokusera på vad man faktiskt har och kan bidra med.

Visst är arbetslivserfarenhet en viktig del. Men i takt med att förändringshastigheten ökar i samhället (roller byter fokus, man implementerar nya system, arbetar med nya digitala verktyg) förändras sättet att utvärdera framtida arbetsprestation. Det handlar mer och mer om att ha rätt förutsättningar att ta till sig nya kunskaper och hantera nya situationer. Därmed får de personliga egenskaperna ett större fokus. Om du inte checkar av alla delar i annonsen fundera i stället på vad du faktiskt har med dig som gör att just du skulle leverera i denna roll.

Kort och gott: Ge den inre kritikern en självsäker högerkrok och fokusera på vad du har och inte vad du saknar. Var din egen största hejaklack. För om du inte tror på dig själv, vem ska då göra det?

Passa gärna på att färdigställa din LI-profil på bästa sätt. Läs mina kollegors toppentips här: Bygg ditt varumärke på LinkedIn, 5-tips

Står vi på listan som din potentiella karriärspartner?
Varmt välkommen att skicka in en spontanansökan här ⇒

Önskar er alla stort lycka till framåt ⭐

PS. DON`T WORRY- YOU GOT THIS!

Sofia Skywell är kandidatansvarig på Meritmind i Göteborg och tillsammans med kollegor inom Talent i hela Sverige söker hon ständigt efter talanger inom ekonomi, bank, finans och försäkring. Är du intresserad av att veta mer, kontakta Sofia.

sofia.skyvell@meritmind.se
Telefon: 070-092 15 30

Skrivet av: Mathias Johansson