Framtidens arbetsplats: Här är verktygen som bygger team i en digital värld

Stor potential med automatisering – experterna guidar dig rätt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒

 

Hur håller man ihop team och bibehåller företagskulturen när många av medarbetarna arbetar på distans? Vi har frågat organisationskonsulten Åsa Lindell som just nu är aktuell med sin föreläsning: Att leda på distans. Här berättar hon om konsten att vara närvarande, motivera och engagera i en digital värld.

Många ledare vittnar om att distansledarskapet är effektivt, flexibelt och tidseffektivt men att det också finns utmaningar som måste övervinnas.

Organisationskonsulten Åsa Lindell tror att en stor utmaning med distansledarskapet är att det ännu inte blivit en vana för alla. Och det är inte så konstigt menar hon. Den digitala världen fungerar lite annorlunda än den fysiska.

– När vi ses via en skärm får vi inte tillgång till alla våra sinnen. Vi vill känna av stämningar, lyssna på nyanser och tolka kroppsspråk. Vi behöver träna upp de förmågorna även i den digitala världen, säger hon.

Skapa teamkänslan

För att skapa en teamkänsla och en sammanhållning på kontoret måste vi därför gå utanför boxen och utmana oss att vara sociala även digitalt.

– Vi måste bli bättre på att småprata och ställa frågor till medarbetare, även om det känns ovant och konstigt.

Ett sätt är att reflektera över hur ni träffas fysiskt på kontoret. Någon ropar in dig på ett informellt möte, ni träffas över en kaffe eller på lunchen.

– Försök få med så mycket som möjligt av detta även på distans. Checka in och ut och ta tid för en för virtuell fika.

Glöm inte företagskulturen

Det är också viktigt att ditt team vet vad som händer i andra delar i företaget och inte glömmer prata om företagskulturen även när man sitter åtskilda.

– De flesta företag har värdegrunder eller teman att jobba med. Fortsätt prata om dem och fundera på hur ni kan applicera dessa i de digitala mötena.

Motivera mera

Det är svårt att hålla koll på medarbetares motivation när man inte ses. Om en medarbetare slutar leverera, är oengagerad, eller inte eller dyker upp på digitala möten kan det vara varningssignaler att hålla koll på.

Åsa Lindell jobbar med en motivationsteori som heter Self Determination Theory. Enligt denna teori är tillhörighet, kompetens och självbestämmande (att man kan påverka sitt liv) viktigt för att känna inre motivation.

– För att få någon att känna tillhörighet, kan du visa att du bryr dig, skapa ett ”vi”. Följ upp medarbetarens arbete genom att ställa öppna frågor hur denne har det och hur det känns. Ni kan ses på en virtuell fika, en lunch eller en promenerad. Få medarbetaren att känna sig kompetent genom att ha tydliga ramar och förväntningar. Tydliggör också att denna ska återkoppla om något inte fungerar. Här har den enskilda medarbetaren också ett ansvar.

Engagerande digitala möten

Många lägger för lite tid på att förbereda möten som sker digitalt. Men det är viktigt att även dessa känns meningsfulla, engagerande och motiverande.

– Se till att alla är med och har på sina kameror. Fördela ordet så att alla känner att de kan bidra. Variera mötet med filmklipp, övningar, gruppdialoger och genom att låta fler bidra aktivt. Ha inte för långa möten. Max 40–45 minuter. Avsätt tid för pauser mellan möten.

Ställ krav på medarbetaren

Medarbetarens förmåga att leda sig själv blir allt viktigare. Det gäller allt ifrån att veta vad som ska levereras och återkoppla om något är fel.

– Det är också viktigt att ta eget ansvar för sin hälsa genom att ta pauser och stänga ner datorn vid dagens slut.

Så motiverar du och bygger team på distans

Kommunicera: Försök agera i den digitala världen på samma sätt som i den verkliga.

Informera: Säkerställ att ditt team vet vad som händer på företagets andra avdelningar.

Motivera: Visa din medarbetare att du bryr dig. Ge feedback och ställ öppna frågor.

Engagera: Skapa meningsfulla digitala möten.

Värdera: Hur kan era värdeord och teman kan appliceras digitalt.

 

Läs också: Här är framgångstipsen till dig som leder på distans ⇒

 

 

Om Åsa Lindell:
Föreläsare, moderator, facilitator och författare.
Ledarerfarenhet från både stora och små företag. Utbildar ledare och medarbetare i att leda och verka på distans, förändring, motivation och bemötande.

Åsa säger: ”Jag har ställt om och gör idag de flesta uppdrag digitalt. Jag tror att vi kommer ha nytta av det vi lärt oss den senaste tiden även framåt och att vi kommer att få se en blandning av fysiska och digitala möten, och på kraften i självledarskap.”

Skrivet av: Mathias Johansson