Så lyckas du med hälsosatsningen på kontoret – 4 tips

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒

 

En åtta veckor lång hälsosatsning på Meritmind ledde till oväntade resultat. Det som började i ett hälsoprojekt gav vänner för livet. Lagledaren Anne-Li Wigge Lind berättar hur hon lyckades engagera teamet och skapa en rutin ingen av dem vill vara utan i dag.

Syftet med Meritminds hälsoutmaning var att uppmuntra till fysiskt aktivitet och social interaktion under pandemin då många jobbade hemifrån. Utmaningen gick av stapeln i februari 2021 och omfattade alla Meritminds kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Linköping och Jönköping. Satsningen innebar att medarbetarna skulle gå minst 10 000 steg fyra dagar per vecka, alltså 40 000 steg per vecka i åtta veckor. Medarbetarna delades in lag som sträckte sig över de olika kontoren med en lagledare i varje team. Lagledaren skulle ansvara för att gruppen kom i gång och stämma av hur det gick varje vecka och rapportera till företagets Teamskanal för utmaningen.

– I min grupp ingick förutom jag själv som arbetar inom marknad även säljkoordinatorn, Anette Lindh från Stockholmskontoret, konsulten Johanna Montgomery från Göteborg och konsulterna Henning Jansen och Gunilla Johansson från Malmö. Vi som kom från olika städer kände inte varandra sedan tidigare och hade aldrig träffats, säger lagledaren Anne-Li Wigge Lind.

Promenerade och samtalade

När Anne-Li sökte upp alla i gruppen mottogs hon med först med mycket skepsis och tveksamhet.

– Intresset var väldigt svalt. Många skyllde på tidsbrist, men efter en del trixande fick jag med dem på noterna. En av deltagarna fick till exempel en utmaning att gå 30 000 steg första veckan i stället för 40 000 för att hon skulle ha möjlighet att vara med då hon satt mitt i bokslutet och hade engagemang i Filmfestivalen i Göteborg.

Anne-Li skapade en Teamsgrupp för laget med namnet 💖Hälsoutmaningen lag 16💖 där de hade avstämningar och gav varandra pepp och hjälp att komma i gång.

– Vi kopplade upp oss en gång i veckan via Teams medan vi promenerade en halvtimme. Eftersom flera var konsulter och hade svårt att komma ifrån mitt på dagen bestämde vi att ses och promenera varje torsdag morgon klockan halv åtta. Trots tuffare perioder med snö, regn och andra utmaningar så klarade vi alla 40 000 steg alla veckor utom en persons undantag första veckan, säger hon.

När de åtta veckorna hade passerat visade det sig att promenaderna och samtalen hade blivit en veckorutin gruppen inte längre ville vara utan. De fortsatte promenera tillsammans en gång i veckan och när semestern kom bestämde de möte i augusti för att stämma av om de ville fortsätta. Det ville de. Nu har de gått tillsammans sedan augusti – och promenaderna och samtalen fortsätter.

Många vinster

Förutom att de har kommit ut och promenerat regelbundet tycker Anne-Li att den största vinsten är att de har kunnat dela framgångar och utmaningar med varandra både i privatlivet och på jobbet under en tid när många jobbat hemifrån och varit isolerade.

– Man kan säga att våra samtal har ersatt de naturliga samtalen man annars har vid lunch- eller kaffepausen på kontoret.

Genom promenaderna har hon till exempel fått större insikter i konsultens vardag och förståelse för vad som händer i deras värld. Hon har också kunnat tipsa dem om intressanta webbinarium och bloggar som hjälpt dem i deras jobb.

– Vi har alla bidragit på olika sätt, men vi har också pratat om vad som händer i helgen och stöttat varandra, berättar Anne-Li.

En annan stor vinst är att de har fått vänner över gränser.

– Vi är ett stort bolag med många lokalkontor och det är inte lätt att lära känna varandra om man jobbar med olika saker i olika städer. Vi har blivit vänner för livet tack vare den här utmaningen och vi har myntat en ny slogan som vi har med oss i våra möten: ”Still going strong – ses imorrn!”

Så blir hälsoutmaningen lyckad – 4 tips

  1. Låt grupperna bestå av medarbetare som inte annars jobbar med varandra – det ger större utbyte.
  2. Genom att ha ett digitalt verktyg hålls gruppen ihop.
  3. Bestäm en tid när ni ses som passar alla.
  4. Skapa en agenda för att lära känna varandra i början. Har vi klarat våra mål hittills? Har vi haft några utmaningar? Vilka mål klarar vi under nästa vecka? Vilken dag ska vi ha Walk’n talk nästa vecka? Vad ska ni göra i helgen?

Vill du också jobba på Meritmind?

Här kan du se om det finns något jobb som intresserar dig:
https://meritmind.se/lediga-jobb/

Hör av dig till Susanne Werngren, COO om du vill veta mer om vilka möjligheter det finns att jobba på Meritmind.

 susanne.werngren@meritmind.se

Skrivet av: Mathias Johansson