”Jag har följt min inre kompass och lärt mig massor på vägen”

Digitala intervjuer är här för att stanna

 

Måste man vara modig för att byta karriär? Nej, inte om man får tro Pontus Lasson som både hunnit med att vara vd och trädgårdsanläggare innan han blev rekryteringskonsult på Meritmind. Här berättar han vad karriärbytet betytt för honom och vad han har lärt sig på vägen.

Pontus Lasson började arbeta i rekryteringsbranschen redan på 2000-talet. Han gjorde snabb karriär, blev kontors- och sedan regionchef på ett rekryteringsföretag och trivdes bra. Men efter åtta år kom en allt större längtan efter att göra något annat i livet.

– Jag har alltid haft ett väldigt starkt intresse för trädgård och landscaping, men hade aldrig tänkt att jag skulle kunna leva på det. Det fanns också en oro kring vad folk skulle tycka om jag lämnade min karriär för att börja jobba med trädgårdar, säger han.

Vågade ta steget

Till slut tog viljan att göra något annat över orostankarna och han vågade ta steget.

– Jag hade inte alla svar när jag sa upp mig. Bara en, kanske romantiserad, bild av hur det skulle vara att jobba med trädgårdar. Det var ett chanstagande.

Pontus påbörjade en tvåårig yrkesutbildning till trädgårdsmästare och fick därefter jobb som trädgårdsanläggare. Arbetet som anläggare var roligt och arbetstiderna passade perfekt under småbarnsåren. Samtidigt var det fysiskt utmanande och efter ett par år kände Pontus en vilja av att arbeta mer strategiskt och att han faktiskt ville jobba mer med att utveckla bolaget.

Från trädgårdsanläggare till vd

Han började då som som projektledare i samma bolag och avancerade snart till delägare och vd. Bolaget köptes upp och Pontus blev dotterbolags-vd i ett branschledande börsnoterat bolag.

– Det var en fantastisk resa att vara med som vd och utveckla ett dotterbolag i en börsnoterad koncern. Men min mentala insats under dessa år var hög och efter fyra år kände jag ett personligt behov av att bli mer fokuserad – det var dags för något nytt och jag sa upp mig utan att veta vad jag egentligen ville göra härnäst.

Under sin tid som vd hade Pontus varit en nöjd kund till Meritmind och köpt deras tjänster. När han fick höra att de sökte rekryteringskonsulter väcktes ett intresse.

Nu är Pontus inne i rollen som rekryteringskonsult och han känner sig fylld av energi.

– Det är ofattbart stimulerande. Jag träffar många olika människor, får nya intryck och möter nya problemställningar varje dag. På kort tid har jag lärt mig ofantligt mycket om olika branscher och fått många nya insikter kring olika sätt att driva bolag på. Jag har insett att man riskerar få ett tunnelseende i sin egen bransch. Jag önskar att jag haft den insikten när jag själv var vd. Nu får jag i stället möjlighet att bidra med dessa insikter i rollen som rekryteringskonsult och som styrelseledamot i ett par bolag i min tidigare bransch.

Hade du några farhågor när du slutade som vd?

– Att jag skulle bli tvungen att bevisa mig igen och att det kanske var ett felaktigt hopp ner i karriären. Men så har det inte varit. Tvärtom. Jag tror att mina tidigare erfarenheter gör mig till en bättre rekryteringskonsult för jag kan tolka och utmana mina kunder på ett mer professionellt sätt.

Om du skulle prata med någon som tvekar på att byta bana /karriär – vad skulle du säga för att få denna person att våga ta steget?

– Jag tror att min historia säger något om att våga lämna konversionerna och strunta i människors förutfattade meningar. Det är spänstigt för hjärnan och utvecklande att pröva olika saker. Gör du samma sak hela tiden riskerar yrkeslivet att bli platt. Mitt råd är att avsätta tid till att reflektera över vad du vill och fundera på om ditt nuvarande jobb ger dig rätt tillfredsställelse.

– Många säger till mig att de ”också alltid velat arbeta mer fysiskt och med trädgård.” Men det är inte många som faktiskt tar steget och följer sin inre kompass. Det borde de göra!

Är du sugen på att byta bana inom ekonomiområdet? Som konsult på Meritmind får du ett omväxlande jobb med insyn i många olika branscher.


Kontakta oss så får du veta mer!

Eva Bothén – Konsultchef
eva.bothen@meritmind.se
Telefon: 070-410 99 01

Skrivet av: Mathias Johansson