Kalle Höglund slår hål på konsultmyten: ”Lika tryggt som att arbeta på vilket företag som helst”

Digitala intervjuer är här för att stanna

 

Det var inte självklart att Kalle Höglund skulle bli anställd konsult. Idag, 15 år senare, är han glad att han såg den där annonsen. Tack vare den har han fått uppdrag på några av Sveriges största företag – samtidigt som han hela tiden har haft tryggheten av en fast lön och en chef som månar om hans karriär. Konsultlivet är precis lika tryggt som på ett vanligt företag. Den enda skillnaden är att du får en brantare utvecklingskurva och ett bredare kontaktnät, säger han.

Under sina 15 år som anställd konsult på Meritmind har Kalle Höglund arbetat som ekonomicontroller på många av Sveriges största tillverkande industribolag som ABB, SAAB, Seco Tools och Volvo men han har också haft uppdrag inom offentlig förvaltning.

– Genom mina olika uppdrag har jag fått en bred erfarenhet och en möjlighet att lära mig lite av varje inom många olika områden.

Det är just mixen av uppdrag och möjligheten att få en inblick i olika verksamheter som Kalle Höglund tycker är så spännande.

– Jag hade aldrig fått möjlighet att ha så många roliga och varierande uppgifter om jag hade arbetat på samma ekonomi- eller controlleravdelning under alla dessa år. Ingen dag är den andra lik. Det gillar jag. Som konsult träffar du också mycket folk och du bygger ett stort nätverk. Nackdelen är att det kan vara tråkigt att skiljas åt efter ett par månader, säger han.

Vill slå hål på konsultmyten

En vanlig missuppfattning om konsultrollen är att det innebär en ekonomisk osäkerhet. Kalle Höglund vill en gång för alla slå hål på den myten.

– Jag har precis klivit av ett 12 månaders uppdrag på Seco Tools och är för närvarande mellan uppdrag, men jag har ändå lön som från vilken anställning som helst. Det är en stor trygghet att känna att jag alltid har en inkomst även när jag inte är ute på uppdrag.

Han fortsätter:

– Dessutom kan jag känna mig trygg med att min chef alltid gör sitt yttersta för att min kompetens ska matchas med ett nytt uppdrag. För även om Meritmind uppskattar att konsulterna har tentaklerna ute hos kund och ger tips när ett behov kan uppstå är det min konsultchef som har det yttersta ansvaret för att jag får ett nytt uppdrag, medan det är mitt ansvar att leverera ett bra resultat hos kunden.

Växt i sin roll

Kalles karriär började med att han såg en annons om att Meritmind behövde konsulter. Han tyckte det lät intressant och sökte jobbet. Hans första uppdrag var ett 12 månaders uppdrag på ABB. Efter det var han fast.

Under åren har utmaningarna i uppdragen ökat och med erfarenheterna har Kalle Höglund växt i sin roll som konsult. Förutom att han ständigt utvecklas på sitt arbete som konsult har han också gått på en del utbildningar för att hänga med i omvärldens förändringar, både utbildningar anordnade av Meritmind och externa utbildningar.

Efter ett par år som konsult har Kalle Höglund märkt att hans breda kunskaper från olika företag uppskattas mycket av kunderna.

– Efter några år får du en erfarenhetsbank och en insikt i hur du kan göra saker bättre. Jag har på senare år märkt att kunderna är nyfikna på hur jag tidigare har löst olika utmaningar och det är kul att jag kan bidra med mina insikter från olika arbetsplatser.

Kalle får också stöd och utbyter erfarenheter med andra konsulter på Meritmind.

– Vi träffas genom informella träffar på stan eller på Meritminds kontor. Jag försöker komma till kontoret och jobba därifrån någon gång i månaden, både för att hålla kontakten med mina kollegor på Meritmind och stämma av läget med min chef.

Vilka egenskaper är bra att ha som konsult?

– Det underlättar om man är glad och social och öppen för förändringar eftersom du ofta ställs inför nya uppgifter och träffar många olika människor. Det är också bra att vara lite lyhörd inför vad kunderna efterfrågar och försöka förstå deras utmaningar för att kunna hjälpa dem på bästa sätt.

Vad är det bästa med att arbeta som konsult på Meritmind?

– Utöver att jag lär mig mycket och har ett brett kontaktnät uppskattar jag att arbeta på Meritmind som är ett starkt varumärke med en etablerad affärsmodell. Det är också en trygghet att veta att jag både har en konsultchef som månar om min karriär och en ekonomisk trygghet även mellan uppdrag.

Om du skulle prata med någon som tvekar om att jobba som konsult vad skulle du säga som kunde få denna person på andra tankar?

– Många tror att det är en osäker tillvaro att arbeta som konsult, så är det inte. Det är som vilken anställning som helst där du får en fast lön och en blir omhändertagen som på ett ”vanligt” företag. Dessutom får du suveräna utvecklingsmöjligheter och ett bra nätverk på köpet.

Är du nyfiken på konsultlivet och vill veta mer? Vi är alltid öppna för att anställa fler duktiga konsulter inom ekonomi. Kontakta oss så får du veta mer.

 

Skrivet av: Mathias Johansson