Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒
Digitaliseringen bidrar till att arbetsmarknaden förändras snabbt. Den så kallade gig-ekonomin växer och allt fler väljer tillfälliga jobb som konsult, frilansare eller egenföretagare framför en fast anställning. Funderar du också på att bli giggare? Annika Jepsson som är chef inom interim på Meritmind ger tips på vägen.
Enkelheten att starta eget företag i kombination med digitaliseringen och den ökade möjligheten att jobba platsoberoende med hjälp av digitala verktyg har bidragit till att både seniora konsulter eller experter med spetskompetens, samt yngre personer som precis påbörjat sin karriär väljer att gigga.
Statistik från SEB visar att 20 procent av arbetsmarknaden i Sverige är giggbaserad idag. Giggare finns inom de flesta yrkesområden, bland annat är det många kommunikatörer, revisorer, ekonomer, IT-specialister och jurister som startar eget.
Att gigga ger frihet och flexibilitet. Du kan själv styra över din vardag, välja de uppdrag du tycker är mest intressanta och du får erfarenhet från många olika företag. Det ger också ett stort nätverk och värdefulla relationer inom ditt kompetensområde. Kanske väljer du att gigga under en viss period i livet – eller under hela din karriär. Valmöjligheterna är många. Det finns dock vissa saker du bör tänka på innan du tar steget och bli giggare.
– För att trivas som giggare är det viktigt att du är flexibel och nyfiken på nya branscher och miljöer. Man bör vara trygg i sin kompetens, men samtidigt ödmjuk inför att det alltid finns nya saker att lära, säger Annika Jeppson.
Här är Annikas bästa tips att tänka på innan du blir giggare.
Att tänka på om du vill bli giggare – 5 tips
1. Vem är du?
För att utföra ett bra uppdrag är det viktigt att du tänker igenom vad som är viktigt för dig. Hur vill du utvecklas? Vilka är dina värdegrunder?
2. Vad kan du?
Sammanfatta dina främsta kompetenser och erfarenheter i ett CV. Fundera på hur du kan använda dessa för att bli en framgångsrik giggare. Skriv ner vad du är bra på, vad du skulle vilja bli bättre på eller vill lära dig. Vad är ditt erbjudande? Vilka kurser kan du gå för att vidareutvecklas?
3. Vem vill du jobba med?
Det är enklare att göra en bra leverans om du arbetar med företag som har en vision och företagskultur som tilltalar dig. Sondera marknaden: Var finns dina framtida kunder? Vilka branscher finns de inom? Våga prova nytt och bredda dig.
4. Hur ser ditt nätverk ut?
Ta kontakt med andra giggare i din bransch. Hur har de gjort för att få uppdrag? Vad har de för tips? Knyt kontakter och utveckla ditt nätverk.
5. Hur vill du ta uppdrag?
Det finns olika sätt att gigga på. Du kan ta enskilda uppdrag som privatperson eller ta uppdrag som underkonsult för ett företag som Meritmind.
Om du väljer att arbeta som underkonsult har du ett stort eget ansvar för att du får rätt betalt, att pengar sätts av till din pension, att du är försäkrad och har rimliga arbetstider samt att rätt skatt betalas in för eller av dig. Om du är anställd som konsult regleras allt detta i avtal mellan dig och din uppdragsgivare.
Att bli sin egen behöver inte vara krångligt. På www.verksamt.se kan du lära dig mer om hur du startar företag. Det viktigaste är att du själv bestämmer på vilket sätt du vill jobba och tar reda på vad som gäller för just det arbetssättet.
Är du nyfiken på att arbeta som interimskonsult?
Som konsult på Meritmind utvecklas du snabbt och får en bred erfarenhet under en kort tid. Vi erbjuder varierande uppdrag i olika branscher, utvecklande möten med nya kollegor, kompetensutveckling och en stark företagskultur. Här finns även möjlighet att bli anställd konsult med all den trygghet som en tillsvidareanställning innebär.
Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta som interimskonsult på Meritmind: https://meritmind.se/hur-ar-livet-som-anstalld-konsult-pa-meritmind/