Monika sadlade om och blev konsult efter 13 år som CFO: ”Karriärsbytet blev en fullträff för mig”

Digitala intervjuer är här för att stanna

 

Hur är det egentligen att arbeta som konsult? Vilka är fördelarna och vad är skillnaden mot att ha en vanlig anställning? Här berättar Monika Friberg hur det var att sadla om och bli konsult efter 13 år som CFO.

Efter att ha arbetat som ekonom i 20 år, varav de senaste 15 åren som redovisnings- och ekonomichef, ville Monika Friberg ha nya utmaningar och en förändring i arbetslivet.

– Det är ganska krävande att vara chef i så många år och jag ville testa något nytt inom ekonomiyrket. Samtidigt hade jag mycket kunskap och erfarenhet som jag gärna ville dela med mig av. Jag blev nyfiken på hur det skulle vara att arbeta som konsult och kontaktade Meritminds konsultchef i Malmö Magnus Petrisi som jag hade haft kontakt med tidigare, säger Monika och fortsätter:

– Vi tog en kaffe och när han berättade för mig om konsultlivet på Meritmind blev jag helt såld. Jag sa upp mig efter bara två veckor, då det kändes rätt att byta bana.

Stormtrivs

Det visade sig att Monikas kompetens var efterfrågad och hon fick ett uppdrag som konsult på Ikea. Från början var det meningen att uppdraget skulle vara 13 månader, men det visade sig vara en riktig fullträff för båda parter. Nu har Monika varit på Ikea i drygt ett år och uppdraget är förlängt ytterligare sju månader.

Efter drygt ett år som konsult kan Monika konstatera att hon stormtrivs med sitt nya arbetsliv. Hon känner både att hon utvecklas i sin roll, får möjlighet att gå de utbildningar hon vill, samtidigt som hon får bra stöd från Meritmind.

– Min roll är att ansvara för två team som arbetar med leverantörsreskontra och reseräkningar på financeavdelningen. Här får jag möjlighet att själv utvecklas som chef och samtidigt dela med mig av min erfarenhet och kunskaper inom ekonomi. Jag är delaktig i globala projekt och leder medarbetarna enligt företagets strategier. Det är en intressant och ny utmaning som passar mig perfekt. Även om detta är ett långt uppdrag som nu blev förlängt tar jag gärna kortare uppdrag i framtiden för att få möjlighet att testa olika branscher och arbetsplatser.

Vad uppskattar du mest i konsultrollen?

Att jag har ett stort nätverk av kollegor på Meritmind. Det är en väldigt trevlig stämning och jag känner mig som en del av en familj.

Samtidigt är det kul att känna att jag verkligen bidrar med min kunskap på ett positivt sätt och även fungera som ett bollplank hos kunden eftersom jag kommer utifrån.

Jag uppskattar också att Meritmind erbjuder så många utbildningar och kurser och att det finns en stor möjlighet för mig att utvecklas inom olika områden. Du får den hjälp och den utbildning du behöver för att klara uppdraget.

Upplevde du att något var utmanande i karriärsbytet?

I början kan det vara svårt att inse att man inte ska jobba för mycket. Du har dina konsulttimmar till godo men du ska inte jobba mer. Om det behövs får företaget ta in en konsult till.

Inledningsvis var det också lite svårt att hitta rätt i rollen och veta vad som förväntades av mig. Men eftersom jag har regelbunden kontakt med min konsultchef kände jag mig aldrig ensam. Att konsultchefen ständigt finns där som stöd är bra både för konsulterna och för våra kunder.

Hur skulle du säga att det är att arbeta som konsult jämfört med att ha ett ”vanligt” jobb?

Skillnaden är att du tar ansvar, men du är inte huvudansvarig. För första gången i mitt liv hade jag inte med mig datorn på semestern. Det är en stor skillnad mot att vara ekonomichef. När du är ledig är du ledig.

Som ekonomichef är du ensam i din roll på företaget, här känner jag mig som en del av ett team. Om jag behöver stöd kan jag bara kontakta min konsultchef eller mina konsultkollegor som jag träffar regelbundet. Vi delar tankar, kunskap, erfarenheter och hjälper varandra.

Har du någon gång känt att det är otryggt att arbeta som konsult?

Tvärtom! Du får lön precis som på ett vanligt arbete, även när du är mellan uppdrag. Och om du inte skulle ha ett uppdrag så sköter Meritmind all din marknadsföring så att du matchas ihop med ett uppdrag som passar dig. Det är en stor trygghet och känns väldigt bra!

Dessutom har jag alltid Meritminds andra konsulter och min konsultchef bakom mig, vilket också är en trygghet och gör att man inte känner sig ensam i sin roll.

Om du skulle prata med någon som tvekar på att arbeta som konsult vad skulle du säga som kan få denne på andra tankar?

Våga ta steget! Om du är nyfiken på människor och vill utvecklas snabbare i ditt yrke än vad du skulle gjort på ett vanligt jobb så testa konsultlivet. Här får du många olika slags erfarenheter och en stor variation av arbetsplatser.

Är du nyfiken på konsultlivet?
Vi är alltid öppna för att anställa fler duktiga konsulter inom ekonomi. Kontakta oss så får du veta mer.

Skrivet av: Mathias Johansson