Nystart: 5 smarta tips som kickstartar det nya året

Nystart: 5 smarta tips som kickstartar det nya året

Ett nytt år innebär en nystart både på arbetet och i privatlivet. Här är fem enkla och konkreta tips som spar tid, ger ny energi och hjälper dig effektivisera din vardag.

Spar tid

Vill du spara tid genom att bli mer effektiv i ditt mailande? Inbox Zero är en metod som utvecklats av produktivitetsexperten Merlin Mann. Metoden innebär i korthet att du håller din inbox ren och att du bara läser mail på bestämda tider. När ett nytt meddelande kommer bör du genast göra något av detta: Radera, Delegera, Svara, Senarelägg, eller Utför. Svara bara direkt på mail som inte tar mer än två minuter att svara på. Mail som tar längre tid att svara på flyttas till mappen ”kräver aktivitet”.

I vår filmserie om Outlook» går vi igenom hur du kan bli mer effektiv i ditt mailande med några enkla systeminställningar och tankesätt.

Fokusera på rätt saker

Enligt en studie gjord av Franklin Covey lägger vi i snitt 41 % av arbetstiden på lågprioriterade uppgifter. Genom att dela upp arbetsuppgifterna i hur bråttom / viktiga dessa är kan du ta kontroll över din tid och fokusera på de strategiskt viktiga uppgifterna. Fundera på vilka dina vanligaste arbetsuppgifter är och hur viktiga dessa är. Vad lägger du din tid på? Fokusera på de arbetsuppgifter som är viktiga, men inte så brådskande. Då kan du behålla fokus och utföra rätt saker utan att hamna i tidsnöd senare.

Vill du veta mer? Se filmen som hjälper dig behålla fokus på dina strategiska uppgifter här».

Boosta produktiviteten

Genom att jobba strategiskt med dina arbetsuppgifter kan du öka din produktivitet och få mer gjort. Gör så här: Börja med att dela upp stora uppgifter i mindre deluppgifter, varje uppgift ska ta mindre än två timmar att utföra. Begränsa antalet uppgifter du utför varje dag och prioritera så att du gör det viktigaste först. Sätt namn på varje uppgift och glöm inte det viktigaste – bocka av uppgifter från listan när de är klara!

Är du nyfiken på hur du kan organisera dina uppgifter i Outlook? Se filmen om detta här».

Sätt upp smarta mål

Nytt år och nya mål. Genom att använda modellen formulera SMARTA mål ökar sannolikheten för att du ska nå dina önskade resultat. Det betyder att målen ska vara: Specifika (Tydliga och avgränsade), Mätbara (Du ska kunna springa en mil), Attraktiva (Vad är vinsten?), Realistiska (Målet måste ge energi, men gärna vara lite utmanande), Tidsatta (Sätt en deadline), Accepterade (Du och alla i din omgivning har skrivit under på målet).

Vad är ditt mål år 2020? Gå igenom checklistan och försäkra dig om att du jobbar rätt med smarta mål!

Vill du lära dig mer om SMARTA mål? Se hela filmserien här»

Hitta balansen

I dag vet alla hur viktigt det är med balans i livet. Här är några enkla tips på vägen:

» Skriv ner saker som snurrar i huvudet på en lapp.
» Minska distraktioner, som ljud på mail och mobil.
» Lägg mobilen upp och ner.
» Sätt gränser för dig själv.
» Träna på att göra en sak i taget.

Du behöver inte ständigt vara tillgänglig. Stäng av dator och mobil ibland för att ge kroppen den viktiga återhämtningen.

I vår filmserie om stresshantering» finns fler tips som hjälper dig hantera stress.

 

Tipsen ovan är hämtade från kortare filmer på MeritGO . De är anpassade för ekonomer av ekonomer och är skapade som ett stöd för ditt dagliga arbete och kompetensutveckling. Här får du tips och tricks för att utveckla både dina hårda faktakunskaper (inom företagsekonomi och Excel) och mjuka kompetenser (inom kommunikation, effektivitet och presentationsteknik).

Alla filmer är korta, koncisa och relevanta. Allt för att du ska få information så effektivt och enkelt som möjligt utan att det tar en massa tid.

Här kan du enkelt registrera dig och skapa ett testkonto på MeritGo. Det gäller i 15 dagar.

Tveka inte att maila MeritGO Teamet om du har frågor:

info@meritgo.se

Skrivet av: Mathias Johansson