Revisorskarriär: – Drömmer du om att bli CFO? Här är vägen till drömjobbet!

Stor potential med automatisering – experterna guidar dig rätt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒

 

Är du revisor och funderar på nästa steg i karriären? Då finns det många vägar att välja. Vilken är den rätta för dig? Vi har frågat Kristin Holmquist, som är koncernredovisningschef på NCC, hur revisorer ska tänka för att hitta det perfekta jobbet. Här är hennes bästa tips.

Du har jobbat som revisor på en revisionsbyrå i några år, har fått en bra grund att stå på och har antagligen erfarenhet av att arbeta med olika typer av företag. Nu kanske du har börjat fundera på nästa steg i karriären men vet inte vilken väg du ska välja. Om rollen som CFO hägrar kanske du tänker att Business Controller är rätt val? Men är det verkligen den enda vägen framåt?

Stor konkurrens

Enligt Kristin Holmquist som är koncernredovisningschef på NCC är Business Controller en titel som lockar många revisorer, men hon säger också att det är en roll som kan innefatta många olika arbetsuppgifter och att det är långt ifrån alla Controllers som jobbar med framtidsanalyser. Det är tvärt om ett ganska vitt begrepp och kan innebära många olika saker.

– Det märks inte minst när vi själva rekryterar Group Financial Controllers att det är en populär roll. Bara för att vi benämnt rollen på detta sätt får vi massor av ansökningar, men när vi anger att vi söker en redovisningsekonom får vi inga ansökningar alls trots att de gör samma saker, säger Kristin Holmquist.

Lättare få jobb som koncernredovisnings­ekonom

Ett jobb som koncernredovisningsekonom ligger närmare en revisor kunskapsmässigt än en Business Controller. Att söka ett sådant jobb ger också större chans att få jobbet eftersom konkurrensen är mindre, däremot är det inte en sämre väg att gå, tvärtom.

– När man väl har fått en roll som koncernredovisningsekonom kan man sedan göra det man vill av rollen och även bredda sig i analysdelen vilket är bra om du siktar på att bli CFO.

Vilken roll passar dig?

Hennes tips är därför att inte stirra sig blind på titeln utan att i stället bena ut vilka arbetsuppgifter som ingår i rollbeskrivningen och vad rollen faktiskt innebär.

Kristin Holmquist

– Sök de roller du tycker verkar intressanta. När du väl kommer ut i verkligheten och får allt mer erfarenhet märker du snart vad som driver dig och vilka arbetsuppgifter du gillar, säger Kristin Holmquist och förklarar vidare:

– Gillar du att jobba med analyser eller med skattefrågor? Kanske är rapportering och internkontroll något för dig? Om du strävar efter att bli CFO kan det vara bra att få erfarenhet som ledare. Oavsett vad ditt mål är så visa framfötterna och jobba med saker du tycker är kul, säger hon.

Viktigt välja rätt företag

Det är inte bara viktigt att arbetsuppgifterna passar dig, det är också viktigt att tänka igenom vilken typ av företag du vill arbeta på. Vill du vara på ett mindre bolag där du kanske får större ansvar snabbare och möjlighet att leda andra eller är drömmen ett börsnoterat bolag där du lär dig vilka krav på rapportering som finns? Kanske drivs du av att jobba på den internationella arean eller vill du hellre jobba lokalt?

– Oavsett var du vill vara är det viktigt att du kan stå bakom företagets vision och att du kan känna stolthet över att jobba där. Det är motiverande i sig och ökar chanserna att du får syssla med sådant du gillar och att du gör ett bra jobb.

Siktar du på att bli CFO?

Om du siktar på att bli CFO är kraven väldigt olika beroende på om du är CFO på ett litet, medelstort eller ett större börsnoterat företag.

– Att ha en bakgrund som revisor är aldrig fel men du måste också skaffa dig andra typer av erfarenheter som att leda personal, kunna ta ansvar för komplexa strukturer och stötta din VD med bra underlag, säger Kristin Holmquist.

Dina erfarenheter kan se olika ut men det är viktigt att du kan förmedla ett budskap, att du är analytisk, snabbtänkt och besitter en hög verbal förmåga.

– Fundera på hur du kan komplettera ditt CV för att ta dig vidare och uppnå din dröm att bli CFO. Det finns inga självklara val eller vägar att gå. Allt beror på dina personliga egenskaper och rollen som CFO är olika på olika företag, säger Kristin Holmquist.

Ta hjälp för att komma vidare i karriären

Ett steg på vägen mot ditt drömjobb kan vara att kontakta ett konsult- och rekryteringsföretag som kan hjälpa dig att reda ut vilka styrkor och utvecklingsmöjligheter du har och vilka alternativ du bör överväga när du vill ta nästa steg i karriären.

– Om du är osäker på vilken typ av företag du vill arbeta på eller vilka arbetsuppgifter du tycker är kul kan konsultjobbet vara ett bra sätt att bygga kompetens på. För att därefter ta en fast anställning när du landat i vilken inriktning du vill ta, säger Pernilla Larsson, kandidatansvarig på Meritmind. Våra konsultchefer och rekryteringskonsulter jobbar tätt ihop och när vi har din målbild klar för oss kan vi tillsammans hitta uppdrag och roller som får dig att utvecklas på vägen mot drömjobbet, fortsätter hon.

Tips till revisorer som vill ta sig vidare i karriären:
1. Läs rollbeskrivningen noga – stirra dig inte blind på titeln.
2. Sök jobb med en rollbeskrivning du tycker verkar kul.
3. Tänk på vilket företag du vill jobba på – sök dig dit.
4. När du har foten inne – sträva efter att arbeta med sådant du tycker är kul.
5. Använd det nätverk du har arbetat i som revisor.
6. Att vara konsult ger olika typer av erfarenhet och kan vara en väg framåt för att förstå hur olika företag arbetar.

Är du revisor och nyfiken på hur Meritmind kan hjälpa dig vidare i karriären?
Kontakta Pernilla eller någon av hennes kollegor på vår Talentavdelning.

Maila oss på mm.talent@meritmind.se

Hoppas vi hörs!

Skrivet av: Mathias Johansson