Ska du söka nytt jobb inom ekonomi? Så syns du i mängden

Stor potential med automatisering – experterna guidar dig rätt

 

Hur viktigt är egentligen det personliga brevet? Hur personlig kan du vara och vad bör du fokusera på i ditt CV? Meritminds rekryteringskonsult Martin Nyström ger dig tipsen som hjälper dig synas i mängden.

Har du någon gång tvekat inför att söka ett jobb bara för att du inte får till den där extra knorren i det personliga brevet? Du är inte ensam. Enligt Martin Nyström är det personliga brevet ibland en tröskel som gör att många inte söker drömjobbet.

Kan man bara strunta i det personliga brevet?

– Vill du skriva ett personligt brev, så är det såklart fritt fram. Men ett tydligt utformat CV är viktigast. Har kandidaten relevanta erfarenheter kontaktar jag personen även det inte finns ett brev.

Om rekryteraren däremot specifikt efterfrågar ett personligt brev så är det viktigt att du också skriver ett sådant brev. Enligt Martin är det dock inte så viktigt hur brevet är uppbyggt, men det finns några saker du bör tänka på.

– Att kunna formulera sig i skrift är oftast inte en nödvändig egenskap för ekonomer. Vi tittar inte på syftningsfel och meningsuppbyggnad. Du behöver inte heller berätta om din familj och var du bor. Fokusera i stället på att beskriva vad du jobbar med i dag, varför du lockas av den utlysta rollen och vad du kan bidra med, säger Martin.

Förmedla det som är relevant

Han förklarar vidare att det viktigaste när du söker jobb är att förmedla det som är relevant för tjänsten såsom tidigare erfarenhet av branschen, nuvarande arbetsuppgifter, systemkunskaper, vilka resultat du har uppnått och prestationer du utfört.

– Det vi tittar främst på är dina kompetenser, hur du beskriver detta är upp till dig. Det kan vara i punktform eller i löpande text. Gör det som du är trygg med och gärna så konkret som möjligt.

Lyft fram prestationer hellre än personliga egenskaper

Att ha de personliga egenskaperna som efterfrågas är så klart viktigt. Men Martin tycker det är bättre att lyfta fram sina prestationer och beteenden kopplat till sin personlighet hellre än att skriva ned egenskaper.

– Om du till exempel anger att du har god ordning i dina projekt, håller deadlines och projektleder komplexa projekt, ger det en tydligare bild av hur strukturerad du är än om du bara säger att du är strukturerad. När du sedan kommer till intervju är det också viktigt att du kan ge exempel på hur du beter dig i olika situationer.

Vilka är dina bästa CV-tips?

– Det finns inte något facit för hur en ansökan ska se ut. Om du är ekonom och söker ett ekonomijobb är det troligen inte så viktigt att du kan skriva eller visa att du kan design. I stället är det viktigaste att du svarar på det som efterfrågas i annonsen. Fokusera på att beskriva dina erfarenheter och lyft fram det som är relevant för rollen.

Om du inte har allt vad som efterfrågas, men brinner för uppdraget så tycker Martin Nyström att du ska söka ändå.

– Visa ditt intresse genom att ta kontakt direkt med rekryteraren. Berätta varför du gärna vill ha jobbet, varför det passar dig och vad du kan bidra med. Om du brinner för något märks det i telefonsamtal och intervju. Då kommer du också genom bruset. Många rekryterande chefer söker just någon med motivation och potential att lära sig, inte bara någon med en ”perfekt” bakgrund.

Läs också:
https://meritmind.se/ekonomi-karriar/bygg-ditt-varumarke-pa-linkedin-5-tips/

 


Har du andra frågor om hur man som ekonom bäst skriver sitt CV eller personliga brev? Eller har du rent av funderingar på att bli ekonomikonsult? Tveka inte att kontakta Martin Nyström.
martin.nystrom@meritmind.se

 

Skrivet av: Mathias Johansson