Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒
Ständiga onlinemöten, avsaknad av sociala aktiviteter, osäkerhet kring framtiden och stress inför julen kan göra att det är svårt att hålla motivationen uppe och se glädjen i vardagen. Men med rätt verktyg kan du både hjälpa dig själv och dina medarbetare att bli mer motiverade i arbetet och se ljusare på tillvaron.
Dagarna är fyllda av saker du måste fixa och du gör dem även om motivationen saknas. Du går upp i mörkret klockan sju, borstar tänderna, lagar frukost och deltar i en aldrig sinande ström av onlinemöten. Du kanske är ensam på grund av pandemin, stressad över att julen snart är här och dessutom orolig över framtiden. Det skaver.
Självklart kan inte allt vara roligt jämt. Men för att trivas i tillvaron behöver du ha en inre drivkraft eller inre motivation.
Vad driver dig?
En aktivitet som du utför med en inre motivation är hållbar och ger dig en känsla av meningsfullhet. Det är du som håller i trådarna till ditt liv. En aktivitet som drivs av yttre motivation är däremot initierad av någon annan. Den utförs i syfte att kunna komma åt det du vill göra sedan. Du jobbar till exempel nu för att sedan kunna vara ledig och fira jul. Eller du stressar nu med julklappsinköp, bakning och pyntning för att kunna njuta tillsammans med familj och vänner när julen väl kommer. Den sämsta sortens yttre motivation är den som vi gör för att få en belöning eller för att undvika bestraffning. Då känner vi oss ofta kontrollerade av andra. Det kan till exempel vara att delta på gårdsstädningen för att slippa dålig stämning i bostadsföreningen eller att vi bara går till jobbet för att få en högre lön. Barn som får betalt för att städa sitt rum, prestera i skolan eller i sin idrott känner snart att aktiviteten inte är värd något om belöningen inte kommer.
Vad drivs du av? Gör du en viss sak för att få en belöning eller för att du ser ett värde i den alternativt att någon sagt åt dig att göra detta?
Äg ditt beteende
Det är lätt att skylla på låg motivation eller på någon annan, men det landar ofta i eget ansvar – självledarskap.
För att få motivationen tillbaka är det viktigt att förstå varför du har tappat motivationen. Vi har läst boken ”Motivationsrevolutionen” för att få svar.
Boken är skriven av Olof Röhlander och Magnus Lindvall och bygger på 50 års forskning om självbestämmandeteorin. Detta är inte en teori som utgår från att du ska bestämma allt själv eller att ensam är stark. Den utgår från att du ska äga ditt eget beteende för att på så sätt skapa en inre motivation som är hållbar över tid.
Tillfredsställ tre behov
För att hålla motivationen uppe över tid, bli mer hållbart engagerad i ditt arbete, trivas och fungera bättre behöver du tillfredsställa de grundläggande behoven: kompetens, tillhörighet och autonomi.
Kompetens – att utföra något av värde
Vi har ett grundläggande behov av att känna att vi utför något av värde. Här har ledare och chefer en viktig roll att ge medarbetare känslan av att de kan växa i sin yrkesroll. Är du tillräckligt utmanad i jobbet och i livet? När känner du dig kompetent? Vad kan du göra för att känna dig kompetent?
Tillhörighet – känslan av samvaro
Vad gör det med oss när vi inte får träffas fysiskt? Det vet vi ännu inte idag. Men vi vet att känslan av tillhörighet är viktig. Så ta dig tid för fika och samtal även om det får ske digitalt. Visa att du bryr dig om andra. Fundera på vem som behöver dig? Vem behöver du? Hur kan du tillfredsställa detta behov? När känner du samhörighet?
Autonomi – känslan av valfrihet
Autonomi är en känsla av att kunna påverka den struktur du befinner dig i för att hitta din inre drivkraft. Hur ser det ut på din arbetsplats och i ditt liv? Känner du dig kontrollerad eller sitter du i förarsätet? Kan du påverka ditt sammanhang, din omgivning och dig själv? Vad kan du göra åt det?
Börja redan idag – uppskatta de små vinsterna
Genom att uppskatta de små vinsterna i vardagen kommer du att känna dig mer motiverad. De kan skapa en positiv spiral i stället för en negativ spiral där allt skaver.
Uppskatta dina segrar, stora som små!
* Fick du äntligen iväg det där jobbmejlet? – det var en liten vinst, uppskatta det!
* Det blir grön gubbe när du går över gatan – en liten seger!
* När du står i en lång kö och en till kassa öppnar – en liten seger!
* Att jobba hemifrån gör att du slipper springa efter bussen – en liten men uppskattad seger!
Vill du veta mer?
Läs mer om ”Motivationsrevolutionen” och beställ boken här https://bit.ly/2K5BEW8
Olof Röhlander pratar om Revolutionsteorin på ett event i Göteborg den 25 maj. Läs mer och anmäl dig här: https://www.atikko.se/event/olof-rohlander-motivationsrevolutionen-25-maj-2021-goteborg-1257/
Fler tips för att hålla ångan uppe fram till jul
PODDAR
Framgångspodden
https://bit.ly/37IMSrX
Lyssna på spännande samtal med entreprenörer, idrottsprofiler och artister.
Här ger bland annat ex-buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad dig nya perspektiv på livet: https://www.podplay.com/sv/podcast/41322/framgangspodden/episode/49219672/432-bjorn-natthiko-lindeblad-tack-farval
Framgångsakademin
https://poddtoppen.se/podcast/1538408274/framgangsakademin
Detta är podden för dig som vill utvecklas, bli effektivare, smartare och lära dig de främsta teknikerna för att optimera ditt liv – allt under 10 minuter.
Här får du bland annat sex tekniker för att vända en dålig dag till bra dag: https://poddtoppen.se/podcast/1538408274/framgangsakademin/2-sex-verktyg-for-att-vanda-daliga-dagar-till-bra-dagar
Motivationspodden
https://soundcloud.com/user-287231675
Här ger Olof Röhlander och Andreas Carlsson sina bästa tips för att hålla motivationen uppe. Du får ta del av deras erfarenheter och lärdom. Podcasten är inte aktiv just nu men har 17 gamla avsnitt.
BÖCKER
The Adversity Advantage: Turning Everyday Struggles into Everyday Greatness
Erik Weihenmayer är den enda blinda personen som bestigit Mount Everest. I denna bok ger han dig sju verktyg för att vända motgångar till framgångar.
Boken finns här :
https://www.amazon.com/Adversity-Advantage-Everyday-Struggles-Greatness/dp/1439199493
Möjligheter av Aron Andersson
Aron Andersson har inte låtit rullstolen hindra honom – han ser den som en möjlighet. Han har bland annat både bestigit Kilimanjaro och Kebnekaise med rullstol.
I denna coachingbok får du Arons hjälp med att hitta balans i livet, hitta nya mål och övervinna rädslor.
Boken finns här:
https://www.bokus.com/bok/9789187941948/mojligheter-lat-ingen-bestamma-vad-som-ar-mojligt-for-dig/CTA//