Har du en dröm? Vet du vad du skulle vilja göra, men har slagit bort den tanken för att det känns för osäkert? Då kan en riskanalyserande tankemodell vara något för dig.
– Jag har själv använt denna tankemodell flera gånger i mitt liv och det har hjälpt mig att analysera risker och våga, säger Helena Casserlöv-Kvist, grundare och vd på Meritmind. Bland annat när jag startade Meritmind mitt i småbarnsperioden.
Tankemodellen som Helena refererar till och bland annat använde sig av när hon startade Meritmind mitt i småbarnsperioden finns i boken ”Sluta oroa dig – börja leva” av Dale Carnegie. Där ges bland annat råd kring hur du övervinner din oro, innan oron övervinner dig och hur du kan tänka positiva tankar som för dig framåt.
Modellen går ut på att grundligt analysera riskerna med ett val, acceptera dessa och planera för hur du ska hantera situationen om det värsta skulle inträffa.
– Själv tycker jag att det är befriande att se och acceptera det värsta som kan hända, berättar Helena. Det tar bort oidentifierad oro – nu vet jag vad som är det värsta. Jag har accepterat det och även i tanken sett mig agera efter att det värsta har hänt. Jag har emotionellt bearbetat det, kan släppa det och istället fokusera på vad jag ska göra för att lyckas.
Konkretisera dina tankar och gör en handlingsplan
Nästa steg i tankemodellen går ut på att planera för hur du ska undvika att det värsta inträffar. Skriv ner de tankar du får och tillåta dem att bli riktigt konkreta så att du får en handlingsplan.
– Följer du handlingsplanen ökar sannolikheten att lyckas och minskar risken för att det värsta ska hända. Att tänka på detta sätt ställer krav på dig själv. Du vet vad du ska göra. Ansvaret är ditt och ingen annans. Men det minskar oron och ger dig möjlighet att fokusera på rätt saker.
Men det är inte alltid man kommer fram till att man ska våga testa – och det är helt okej, menar Helena. Ibland är det inte rätt läge att förverkliga sina drömmar, som till exempel att flytta, säga upp sig eller öppna ett café.
– Du kan förmodligen det mesta du vill, men kanske inte just nu. Du bör inte gå in i något där du inte kan acceptera det värsta som kan hända med de konsekvenser det kan ge dig och dina närmaste.
Helenas bästa råd för att underlätta svåra beslut
- Tänk ”vad är det värsta som kan hända?”
- Fråga dig själv om du kan acceptera det. Respektera både ditt ja och ditt nej.
- Om du svarar ja – planera för hur du ska hantera en sådan situation
- Gör en handlingsplan för hur du ska undvika att det värsta inträffar
Voilà – nu är det bara att köra på och följa din handlingsplan ?
Lycka till!