USA:s president Donald Trump har ärvt en värld av geopolitisk komplexitet och osäkerhet. Samtidigt ser han alla som motståndare och har sett till att osäkerheten ökar. Hans ryckiga strategi skapar misstroende och utmanar den befintliga världsordningen. Hur ska vi förhålla oss till denna nya kontext? Om detta föreläste Pontus Sellberg, senior analytiker på Danske Bank, på Meritminds Ekobar i Jönköping 23 april.
Det är en orolig tid vi lever i. Det menar Pontus Sellberg, senior analytiker på Danske Bank. För många kan det nog anses vara en lätt underdrift när svarta omvärldsrubriker dagligen sköljer över oss i en ständigt stridande ström. Kriget i Ukraina-Ryssland, konflikten i Mellanöstern, oroligheterna i kärnvapenstaterna Pakistan och Indien, och sedan en eskalerande konflikt där Kina hotar att återta Taiwan.
– Det är rörlig materia och uppgifterna uppdateras lite varje dag. Sedan jag höll presentationen den 23 april har president Trump svängt i Ukrainafrågan och står mer på Zelenskys sida nu. Samtidigt är man rädd för att USA ska dra sig ur fredsförhandlingarna, även om mineralavtalet indikerar någon form av långsiktig support. Vi ser också att Israel har grönt kort av USA för att vara aggressiva vilket kan expandera kriget i regionen. Beträffande Taiwan finns också oron att det ska bli en blockad runt ön och därmed ovisshet för hur USA ska agera.
Förhandlingar om tullar mer än ekonomi
Ur ett ekonomiskt perspektiv har världsekonomin klarat både Rysslandskrisen och Gaza-krisen bra. Men givet vad som händer i Taiwan kan detta utvecklas till en kris med dimensionen som en pandemi och finansiell kris tillsammans, menar Pontus Sellberg. Taiwan levererar idag ca 90 procent av världens halvledare, en dominerande produktion som både Kina och USA är beroende av. Detta kan skapa en extrem effekt på lång sikt då varken Kina eller USA är i närheten att producera på den nivån och som kan fungera som ersättning. Men allt eftersom produktion byggs upp lokalt minskar Taiwans skydd mot invasion.
– President Trump ser alla som motståndare. Därför blir det intressant att se hur förhandlingarna mellan EU och USA utvecklas. Jag tror att förhandlingarna kommer att innehålla mer än handelsrelaterade aspekter och mycket kommer att röra nationella säkerhetsintressen i USA. Det kan också handla om att riva ner woke-agendan och reducera miljölagstiftningen. Och troligen vill Trump ha med Europa mot Kina och även det kommer att ligga till grund i förhandlingarna. Han vill att Europa ska köpa vapen från USA och lägga ut sin energirelaterade produktion.
Pontus Sellberg nämner också västs beroende av sällsynta jordartsmetaller, vilket nu också ligger i mineralavtalet mellan USA och Ukraina.
– Frågan är vad dealen är värd? Infrastruktur ska på plats, gruvorna ska byggas och råvarorna ska plockas upp i jorden. Men sedan ska metallerna förädlas och det kan vi inte göra lönsamt i väst, då konkurrensen från Kina är så tuff. Vi sitter därmed i en situation där Kina har försprång och tar marknadsandelar och där både EU och USA är beroende. Kina använder det nu som en bricka i det geopolitiska spelet. Det är en jätteutmaning.
Extremhöga tullar en strategi för att normalisera
Pontus Sellberg menar att skräckscenariot med de extrema tullarna var en strategi som byggde på så kallad ankareffekt. En sådan strategi har som mål att lägga ribban väldigt högt för att sedan sänka och normalisera. Men även om tullarna ”bara” hamnar på 10 procent är ökningen stor och effekten kännbar. Pontus Sellberg menar att normaliseringsstrategin visserligen kan fungera men att den också skapar misstro och att risken är överhängande att president Trump förlorar omvärldens förtroende. Så är det en långsiktig strategi?
– Jag undrar det. Jag tror mer att det handlar om ”deal by deal”. Just nu känns det väldigt rörigt, men det kommer att lägga sig. I början tar många hökar plats och vill driva en hård agenda. När det inte fungerar kan andra mer moderata röster få plats. Då kan vi se en långsiktig strategi och försök att rebalansera handeln.
Var marknadsreaktionen för president Trumps tullar överdriven?
– Nej, det finns en monumental osäkerhet, och de är självklart att börsen reagerar på information. Att börsen sparkade ifrån sig var bra, det samt att konsumenterna protesterar när varor blir dyrare, är enda sättet att tygla Trump. Och nu är tappet upphämtat. Däremot kvarstår osäkerheten då tullarna bara är pausade.
EU:s strategi ger framtidstro
Det finns ljusglimtar, menar Pontus Sellberg. EU:s strategi är bland annat att göra energi billigare i Europa och stödja scale up-bolag i Europa samt minska regelbördan. Man vill också ta hem forskning och satsning på investeringar inom försvarsindustrin som också påverkar varor för civilt bruk. Detta är positivt och på sikt kommer det att påverka andra sektorer. Mycket ska koordineras men EU har satt sin strategi på plats för att klara det. Nu gäller det att leverera.
– President Trump är utåtagerande och risken är att misstroende skapar ryckighet. Osäkerhet gör att både företag avvaktar med investeringar och att konsumenter sitter still i båten. Men jag försöker kapa toppar och dalar och hitta sanningen någonstans däremellan. Jag tror därför man kan ha is i magen och tona ner oron för en recession. Makromässigt såg man att det började se bättre ut i början på 2025, så mycket fundamenta är bra. Myntet har två sidor och det gäller här att hitta balansen, avslutar Pontus Sellberg.