Bakgrundskontroll: Därför jobbar vi med experter på säkerhetsskydd

Att rättsdatabaser inte får finnas tillgängliga för allmänheten har skapat en utbredd missuppfattning om att arbetsgivare inte får göra bakgrundskontroller vid rekryteringar. Men så säger inte lagen. Cecilia Linhart på Meritmind välkomnar det nya regelverket och att bakgrundskontroller sköts på ett korrekt och respektfullt sätt.
I februari 2025 beslutade Högsta domstolen att rättsdatabaser som till exempel Lexbase inte längre är tillgängliga för arbetsgivare i samband med rekryteringar. Men detta betyder inte att rekryteringsbolag inte får göra bakgrundskontroller. Cecilia Linhart är produktchef för Meritminds rekryteringserbjudande och ansvarig för upphandling av deras leverantör för bakgrundskontroller:
– Det kan låta i media som att det numer är förbjudet att göra bakgrundskontroller, men det är lösryckta uttalanden ur mycket större sammanhang. Bakgrundskontroller får vi fortfarande göra. Däremot är det viktigt att förfarandet sker på rätt sätt. Därför har Meritmind valt att samarbeta med en specialiserad aktör som är van att arbeta med känslig information och som har utformat sina rutiner enligt lagkraven – långt innan HD:s dom föll.
Vikten av professionell tredje part
Vid en bakgrundskontroll är det känslig information som efterfrågas, berättar Cecilia. För detta ändamål anlitar Meritmind ett seriöst bolag som dedikerat jobbar med säkerhetsskydd vid rekryteringar.
– Vi gör bakgrundskontroller på uppdrag av Meritmind och då endast på personer som har lämnat sitt samtycke till detta, efter att de har fått en beskrivning av vilken slags information som vi avser hämta in, berättar vd:n hos Meritminds leverantör* av bakgrundskontroller.
Rapporten som genereras vid en bakgrundskontroll är en färskvara och så behandlar vi den. En kort tid efter tillsättningen destrueras rapporten. Det tycker vi är ett respektfullt och korrekt sätt att sköta det på.
Cecilia Linhart
Bakgrundskontroll genomförs för de flesta roller
De flesta av rollerna som Meritmind tillsätter har tillgång till känslig information och bankkonton hos sina kunder. Då är bakgrundskontroller och referenser viktiga verktyg vid rekryteringsprocesserna och vid konsulttillsättningar. Det handlar om att riskeliminera och skapa trygghet för kunderna, samtidigt som det också är viktigt att värna om kandidaters och konsulters integritet.
– Rapporten som genereras vid en bakgrundskontroll är en färskvara och så behandlar vi den. En kort tid efter tillsättningen destrueras rapporten. Det tycker vi är ett respektfullt och korrekt sätt att sköta det på, avslutar Cecilia Linhart.
*Som del i säkerhetsskyddsarbetet har Meritmind valt att inte gå ut publikt med sitt leverantörsval av säkerhetsskyddstjänster, där bakgrundskontroller ingår.
Kontaktpersoner
