Inflationen har gett med sig och styrräntor sänks. Samtidigt skapar geopolitik och global ekonomi, orosmoln över Sverige. Om detta talade SEB:s privatekonomiska analytiker Amie Berglund när Meritmind välkomnade henne till Ekobaren i Jönköping.
Har svensk ekonomi återhämtat sig och hur påverkar oroligheter i omvärlden året vi har framför oss? SEB:s privatekonomiska analytiker Amie Berglund gav oss en fingervisning om vilka förväntningar vi kan ha och vilka överraskningar som kan finnas i kortleken.
– Vi går mot bättre tider. Vi har påbörjat återhämtningen med sjunkande räntor, lägre inflation och stigande reallöner. Det finns en framtidstro.
Allt bättre för svensk ekonomi
Amies huvudbudskap på Ekobaren var att det går allt bättre för svensk ekonomi, såväl för hushåll som företag. Riksbanken fortsätter att sänka styrräntan stegvis och SEB:s prognos är att den landar på 2 procent, under mars 2025.
– Lågkonjunkturen har bottnat. Tillväxten väntas vara positiv under detta år till skillnad från förra året. Gladare tongångar börjar också höras från företag. Särskilt tjänstesektorn som tror på ökad försäljning och har fler planer på att anställa.
Även bostadsmarknaden är mer stabil och förutsägbar och allt fler vågar ge sig ut på marknaden, berättar Amie.
– Det blir enklare att ta beslut när Riksbanken är tydliga i sin kommunikation och man vet att räntorna är på väg ner mot mer stabila nivåer. Vi tror framåt på en måttlig uppgång av bostadspriserna med 3–4 procent kommande år. Det gör det också enklare för den som vill ta sig in på bostadsmarknaden jämfört med de kraftiga prisuppgångar vi hade på bostäder under pandemin och åren innan det.
Utmaningar för svensk ekonomi
Men det finns utmaningar för svensk ekonomi som påverkar företag och hushåll. Amie Berglund menar att trots att hushållen får mer pengar i plånboken kan man inte säga hur de kommer att agera. Kommer man att spara eller konsumera? Konsumtionen är nämligen viktig för att tillväxten ska komma i gång.
– En annan utmaning är arbetslösheten. Visserligen har den nått en peak nu och under 2026 väntas den minska. Men trots detta är arbetslösheten fortsatt hög inom vissa branscher. Byggsektorn har fortsatt problem med låg efterfrågan och framöver kommer lägre födslotal och minskad invandring minska behovet av nya bostäder. Arbetsmarknaden är däremot tudelad där det inom vissa branscher finns en snarast motsatt utmaning i att det är svårt att hitta rätt kompetens.
Geopolitiska utmaningar kan störa
Det amerikanska valet, oroligheter i Mellanöstern, invasionen i Ukraina och den tyska ekonomin är också viktiga omvärldsfaktorer att hålla koll på. Tysk ekonomi är det största orosmolnet nu, menar Amie. Landet är Europas motor och går det knackigt för dem påverkar det alla länder. Inte minst Sverige som har Tyskland som största exportpartner.
– Problemet är fordonsindustrin som är hjärtat i tysk ekonomi. De har varit sena på bollen när det gäller elektrifieringen och Kina har kommit upp med bättre och billigare elbilar. Tyskland är också påverkat av att energihandeln med Ryssland har minskat kraftigt.
Högre tullar hämmar efterfrågan
Då USA är världens största ekonomi kan valutagången påverka Sverige. Båda presidentkandidaterna vill införa högre tullar men särskilt Donald Trump har höga ambitioner med ett mer protektionistiskt styre. Med högre tullar blir det svårare att sälja lika mycket produkter och tjänster till USA.
– Efterfrågan på svenska produkter kommer hämmas när de blir dyrare, vilket i sin tur påverkar företagen då USA likt Tyskland är en av våra viktigaste handelspartners. Att använda tullar som ett verktyg för att reglera konkurrens är något vi ser även på EU-nivå där man vill införa tullar på kinesiska elbilar, då kinesiska staten går in och subventionerar produktionen, för att inte konkurrera ut europeiska alternativ.
Amie Berglund sammanfattar avslutningsvis:
– Svensk ekonomi är absolut på bättringsvägen men vi behöver ha med oss att det finns geopolitiska riskfaktorer. Tillsammans med att hushållen väntas vara avvaktande med att konsumera kan återhämtningen ta längre tid än vad man skulle kunna hoppas på.