Osäkerheten om framtiden fortsätter att öka, från redan höga nivåer. Inte minst sedan USA:s president Donald Trump signerade sitt dekret som utmanar hela världsekonomin med höjda tullar. På Stockholms Ekobar välkomnade vi Olof Manner, Senior Advisor på Swedbank, som gav sin bild över det makroekonomiska läget och hur den svenska tillväxten kan komma att påverkas. Ett föreläsning som ägde rum 8 april, innan tullarna – för alla utom Kina – sattes på 90 dagars paus.
Med president Trumps utlovade tullar på plats och risken för globalt handelskrig tecknade Olof Manner, Senior Advisor på Swedbank, en bild av vad vi kan förvänta oss den kommande tiden. Men han gissar bara. För ingen vet. Osäkerhetsfaktorn skär igenom alla försök till tänkbara scenarion. Men det han ser framför sig är att den globala tillväxten kommer att gå ner och drabba alla länder, särskilt USA. Och ju mer exportberoende landet är, desto tuffare blir det – Sverige är ett sådant exempel.
– Visst kan tullsatser förändras men inte den stora bilden i närtid. Så länge Trump sitter där han sitter kommer osäkerheten att bestå vilket leder till volatilitet, något som företag och hushåll ogillar. Osäkerhet gör att vi håller igen på investeringar och konsumtion vilket i sin tur ger lägre tillväxt. Så den konsumtionsledda tillväxten lär dröja, vilket hänger ihop med vändningen på arbetsmarknaden som därför också kommer att dröja.
Inte som andra kriser
Världen har genomgått andra globala, finansiella kriser. Covidkrisen 2020, finanskrisen 2008 och it-bubblan vid millenniumskiftet är tre tydliga exempel. Men det som skiljer denna kris jämfört med de ovan nämnda är att man vid föregående kriser haft kännedom om och vad felet beror på – och utifrån det har vetat hur man ska agera.
– Men det är andra spelregler denna gång. Det finns en oförutsägbarhet då president Trump äger både narrativ och åtgärder. Man vet helt enkelt inte vad han kommer att göra. Och som investerare och företag gillar man som sagt inte osäkerhet, säger Olof Manner.
Inflation: Påverkas av ändrat beteende
Så vad kommer att hända med inflationen? Gissningsvis? Olof Manner tror att på kort sikt, kommer tullarna att leda till högre priser initialt i de länder som inför tullar; USA och Kina. Detta förutsatt att folk kommer att fortsätta handla i samma omfattning som tidigare. Men över tid kommer konsumenter att ändra sitt beteende och vikten att förändras i inflationskorgen.
– Tullarna och följdeffekten kommer att leda till lägre efterfrågan och lägre tillväxt, vilket talar för lägre inflation. För Sverige, där kronan dessutom har stärkts, blir allt vi köper från utlandet billigare. Sammanfattningsvis kan man säga att tullar ger inflation på kort sikt, men lägre tillväxt och efterfrågan och därmed dämpat inflationstryck på längre sikt.
Positiva faktorer för Sveriges tillväxt
Men i denna dystra framtidsbild finns ändå ett ljus i tunneln. Det faktum att centralbanker kommer att behöva agera kan innebära nya sänkningar av styrräntan. En gissning från Olof Manner och Swedbank är att en sänkning kommer ske i augusti. En annan storbank gissar på att det kan bli hela tre sänkningar under året. Men som vanligt är det bara gissningar.
– Ja, det är ett stort omslag från tidigare prognoser, men om tillväxten bromsar in för fort kommer styrräntan att behöva sänkas för att stimulera marknaden. Ett annat faktum på plussidan är att Sverige har goda statsfinanser och starkare finanspolitiska muskler än många andra länder. Sverige har också förhållandevis en stor försvarsindustri. Den kommer inte att lyfta tillväxten, men möjligen hindra att fallet inte blir lika hårt som det annars hade kunnat bli. Men, som sagt, vi lever i Trump-tider så alla prognoser förblir mycket osäkra gissningar.
Växande missnöje intressant att följa
Olof Manner menar att det blir intressant att följa hur känslig president Trump är inför det faktum att hans finansiella uppbackare har börjat morra. Många vd:ar för de stora amerikanska bankerna, tycker också att det är jobbigt nu. Och tullarna kommer att leda till prishöjningar, hur reagerar kärnväljaren på det och när kommer vi se några reaktioner?
– Vi vet inte hur ett växande missnöje kommer att påverka honom. Men har hans tullar inte fått positiva effekter inför mellanårsvalet 2026 riskerar han att tappa stöd och det blir svårare att genomföra förändringar. Det är förklaringen till att han kör på så brutalt och snabbt. Så hur immun är han?
Till sist, har du något tips om vad vi ska hålla ett extra öga på?
– Oljepriserna. De har fallit från 75 till 60 USD och detta talar om hur marknaden ser på tillväxt och efterfrågan framöver. Likadant är det med kopparpriserna. Att hålla ett öga på dessa två brukar funka väl som konjunkturvisare, och är de priserna som jag tittar på och håller mig till. Just nu indikerar bägge att tillväxten blir mer dämpad framledes, avslutar Olof Manner.