Jobba som underkonsult

Läs mer
 

Som associerad konsult är du egen företagare och har antingen en enskild firma eller ett aktiebolag. Att vara associerad konsult innebär man själv ansvarar för att hitta sina uppdrag och att vi på Meritmind är en samarbetspartner som finns där för att hjälpa dig!

 

Vem passar som underkonsult?

 

För att trivas i rollen som konsult är det viktigt att du är flexibel och nyfiken som person. Det är viktigt att ha en prestigelös inställning samt att stimuleras av att möta nya miljöer och arbetssätt. Du finner glädje i att lära nya saker samtidigt som rollen som konsult ger möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter. Eftersom man nästan aldrig vet vilket som blir ens nästa uppdrag behöver man finna denna ovisshet spännande.

 

Så blir du underkonsult

 

När du bestämt dig för att ta steget att bli associerad konsult behöver du fundera på vilken företagsform du ska satsa på. Mest fördelaktigt är att starta ett aktiebolag, och det är för att du då kan ta utdelning till lägre skatt. En steg-för-steg guide kring hur du startar eget bolag hittar du här;

https://www.verksamt.se/

Alla associerade konsulter ska ha en ansvarsförsäkring då den associerade ansvarar för skador som orsakas genom fel och försummelse. Den associerades skadeståndsansvar gentemot Meritmind för skador hos Meritmind eller Kunden är alltid begränsad till 2 000 000 SEK per skadetillfälle. Den associerade ansvarar för att man har för verksamheten lämpliga företagsförsäkringar för täckande av person-, sak-, ren förmögenhetsskada och förmögenhetsbrott. Försäkringarna ska gälla med försäkringsbelopp på motsvarande minimum 5 000 000 SEK avseende allmänt ansvar (inkl. sak- och personskada) och minimum 2 000 000 SEK avseende rena förmögenhetsskador och förmögenhetsbrott.

 

Meritminds process

 

När vi får in ett uppdrag som kan passa dig i tid, kompetens och placering ringer vi för att stämma av om du är intresserad. Tycker du att uppdraget är intressant och vill bli presenterad för kund frågar vi om vilket pris du önskar debitera för uppdraget. Här är det viktigt att vara tydlig då vi utifrån detta pris sedan presenterar dig för kunden vilket gör justeringar i efterhand svårt. När vi skickar din profil till kunden gör vi i ordning ett så kallat profilkort och skickar till kunden. På profilkortet framgår dina anställningar och senaste uppdrag. I samband med att vi presenterar dig för kunden kommer vi be om två referenser och dina personuppgifter och organisationsnummer för att göra en UC.

När kunden gått igenom profilkorten bestämmer de sig för vilka eller vilken konsult de vill träffa på en intervju. Du får alltid gå på en intervju med beställaren innan uppdraget börjar. Detta för att du ska kunna ställa eventuella frågor, få höra mer om rollen och träffa uppdragsgivaren samtidigt som uppdragsgivaren får en bild av dig och din erfarenhet.

När kunden bestämt sig för att de vill anlita dig skriver Meritmind och du ett samarbetsavtal och ett uppdragsavtal som avser just det uppdraget.

Under uppdragets gång kommer en Konsultchef att kontinuerligt att följa upp hur uppdraget går.

 

Hur du hittar uppdrag

 

För att hitta uppdrag finns vi på Meritmind här för att hjälpa dig. Kontakta oss för ett förutsättningslöst möte där vi berättar mer om vi arbetar och du får presentera dig närmare.

Vi har ett stort nätverk som vi jobbar aktivt med att underhålla, både vad gäller kandidater och kunder. Varje kontor har minst en kundansvarig som dagligen träffar potentiella kunder och med sin stora erfarenhet kan de snabbt sätta sig in i kundens behov. Vi matchar sedan behovet mot kandidaterna i vårt nätverk, därför är det viktigt att vi har uppdaterad information om dig som associerad både vad gäller erfarenhet och tillgänglighet och vi har en fortlöpande dialog kring det året runt. När behov uppstår som matchar din kompetens kontaktar vi dig för att stämma av intresse och tillgänglighet.  Vi ser också att du själv jobbar aktivt med dina kontakter och har ett personligt engagemang i att hitta rätt uppdrag.

 

 

Så är det att vara ekonomikonsult

 

När du är ute på uppdrag via Meritmind kommer en konsultchef att vara din kontaktperson för uppdraget. Under uppdragets gång kommer ni ha regelbundna avstämningar om hur uppdraget fortlöper, eventuella förlängningar och annat kring uppdraget. Konsultchefen hanterar all kontakt med kunden avseende konsultuppdragets ersättningsnivå, inriktning och omfattning samt eventuella övriga villkor stadgade i avtalet mellan Meritmind och kunden.

Som konsult hos Meritmind kommer du bli inbjuden till seminarier och events som vi ordnar för våra konsulter, läs mer här. Vi tycker att kompetensutveckling är viktigt och har därför tagit fram mikrolärningsplattformen MeritGO. Läs mer här.

 

Myter med konsultrollen

Som konsult förväntas du leverera från dag ett.

Som konsult arbetar man själv.

Man blir bara konsult i väntan på en fast anställning.

 

Stämmer det verkligen att konsulter förväntas leverera från dag ett? Eller att man som konsult arbetar ensam och gör de uppgifterna ingen annan vill göra? Detta reder Meritminds konsultchefer Jenny Heffler och Maria Olofsson ut i vår serie om konsultmyter. Klicka här för att se alla 9 avsnitt.

 

Om våra uppdrag

 

Vi sätter en ära i att både kunden och du som konsult skall vara nöjda med uppdragen. Därför lägger vi stor vikt vid att matchningen stämmer både på ett kompetensmässigt men också ett personligt plan. Vi jobbar bara med kvalificerade uppdrag på stora och medelstora bolag som passar mer erfarna ekonomer. Våra kunder är medelstora till stora företag med välkända varumärken, många av dem är börsnoterade och ingår i internationella koncerner. Våra uppdrag sträcker sig ofta över en period på 6 – 9 månader men kan vara både längre och kortare.

 

Ta ut rätt arvode

 

Hur mycket betalt kan jag ta? Hur mycket måste jag minst debitera för att få ihop min livssituation?

Civilekonomerna har tagit fram lite stöd kring hur man kan tänka, klicka här för att läsa mer. Vi på Meritmind har även uppdaterat deras räknesnurra för att passa vår verksamhet mer. Dvs, om du går som associerad konsult via oss så kan du till exempel räkna med en högre debiteringsgrad eftersom du inte behöver jobba lika hårt själv med att hitta nya uppdrag. Det gör vi åt dig.

 

Tips under uppdraget

 

I början av ett uppdrag är det bra att stämma av med kunden om vilka förväntningar som finns på uppdraget och hur de ser på övertid samt hur kunden vill att du redovisar din tid. Du kommer alltid att redovisa din tid i Meritmind interna tidrapporteringssystem men ibland vill även kunden få en tidrapportering.

Under uppdragets gång är det viktigt att du som konsult tar egna initiativ till dialog/avstämningar med kunden. Löpande dialog är viktigt för att stämma av hur uppdraget går samt att för att säkerställa att man lägger fokus på det som kunden önskar. Att arbeta proaktivt och vara initiativtagande är viktigt i rollen som konsult samt att dokumentera sitt arbete så att någon
annan lätt ska kunna ta över.

 

Några av våra medarbetare berättar mer

Jesper Bengtsson

Interimskonsult

Så är det att vara underkonsult

Efter att rört mig mellan organisationer och branscher under flera år som anställd, noterade jag att lösningarna på de utmaningar som företag ställs inför ofta kan komma från idéer man snappat upp i en helt annan verksamhet

Läs hela berättelsen

Victoria Andersson

Interimskonsult

Ständig utveckling som konsult på Meritmind

Jag gillar nya utmaningar och att vara ny på jobbet. Har du tänkt på hur mycket man lär sig under de första sex månaderna på en ny arbetsplats? Så är det att vara konsult hela tiden. Du får en roll, lär känna organisationen, lär dig dina nya arbetsuppgifter och tillgodoser ett sätt att arbeta på som rullar på i några månader. Du blir varm i kläderna, stöter på utmaningar och lär dig någonting nytt.

Läs hela berättelsen

Helena Thudin

Interimskonsult

Så är det att jobba som underkonsult

Det är lyxigt att kunna välja helt själv när jag vill ta mig an konsultuppdrag och när jag vill vara ledig. Jag styr själv över min ekonomi, vilka typer av uppdrag jag vill ta samt var jag vill jobba rent geografiskt.

Läs hela berättelsen

Miram Aho

Interimskonsult

Fullt kundfokus

Mitt namn är Miriam Aho och jag jobbar som ekonomikonsult på Meritmind. Anledningen till att jag tog steget att bli konsult var främst för att jag inte visste vilken bransch jag ville arbeta inom. Nu får jag prova på alla möjliga sorters branscher och vidga mitt kontaktnät samtidigt som jag har en trygg anställning hos Meritmind.

Läs hela berättelsen