Från mentalt kaos till agilt ledarskap: 3 verktyg som leder dig rätt

 

De senaste månaderna har präglats av förändring och snabba svängningar. Det är inte alltid lätt att som ledare i detta kaos hålla huvudet kallt och fatta rätt beslut. Men din mentala förmåga går att träna upp. Marie Boregrim som är ledarskapskonsult på Meritmind berättar hur och vilka verktyg som hjälper dig på vägen.

Förändring och snabba svängningar är något vi måste vänja oss vid och det kommer fortsatt att ställa höga krav på ledarskapet. Att leda i kaos innebär att fatta svåra beslut, att både kunna se vad som händer här och nu och långt fram, samt kunna växla mellan helikoptersyn och detaljer.

Men det finns en utmaning att alltid orka vara följsam och rörlig: hjärnan är inte naturligt agil. Forskning visar dock att du kan träna upp din mentala förmåga och således bli mer fokuserad, empatiskt agerande och kreativ. Detta är vad agilt ledarskap handlar om.

Tre stora utmaningar för ledare i kristider

Det finns tre stora utmaningar för ledare i kristider:

Distraktioner i form av överflöd av information.

Empati som gör det svårt att fatta svåra beslut.

Ditt ego som gärna vill bevara saker som det alltid varit.

Som tur är finns det också motkrafter och verktyg som hjälper dig hantera dessa utmaningar och som kan hjälpa dig till framgångsrikt agilt ledarskap.

1. Så hanterar du distraktioner

För att vara en bra ledare är det viktigt att inte distraheras av olika saker. Du måste ha en förmåga att skifta fokus mellan att se helheten (zooma ut) och samtidigt ha stabilt fokus på prioritet (zooma in). Ett agilt fokus innebär att du snabbt kan skifta fokus från en sak till en annan (agilt zoom) utan att jobba med fler saker samtidigt (multi-tasking).

Mindful agility är något du kan träna på genom att:

Dagligen träna mindfulness – ladda till exempel ner appen potientialproject.app.

Ta pauser – låt din hjärna kalibrera om.

Gör en sak i taget – undvik multi-tasking.

2. Så hanterar du empati

Kriser kräver ofta att ledare måste ta tuffa beslut som påverkar andra. Men om du tar åt dig för mycket av andras lidande kan det riskera att slå ner dig. Du kan bli ”empatiskt kidnappad” och hamna i ”empatifällan”. Detta kan påverka ditt ledarskap eftersom du själv blir stressad och nedstämd.

Om du istället tänker mer som en kirurg, stänger av känslorna en stund och tar ett steg tillbaka kan du bli mer rationellt empatisk. Du får en större känsla av kontroll, vilket är ett mer hållbart agerande över tid, men visar samtidigt medkänsla i ledarskapet.

Bli medkännande utan att hamna i empatifällan:

Stäm av din intention. Agera med vänlighet.

Undvik empatisk kidnappning.

Var uppriktig och transparent.

3. Så tar du hand om ditt ego

Ditt ego vill ha rikedom, berömmelse och makt. Ditt ego gillar inte att förlora och är rädd för att släppa taget.

För att överlista ditt ego och bli mer kreativ måste du vara osjälvisk och inte fastna i hur saker brukar vara. För detta krävs ett nybörjarsinne. Det innebär att du ser saker som de verkligen är, inte som din hjärna tänker att de var. Du blickar kreativt framåt.

Så får du ett nybörjarsinne:

Var ödmjuk – inse att du som ledare och ni som grupp inte har alla svar.

Prata med personer som tänker annorlunda än du – och lyssna noga. Kanske medarbetare som är yngre eller äldre än du själv eller medarbetare längre ner i organisationen.

Utmana osentimentalt dina antaganden om hur du leder din verksamhet.

Vill du veta mer? Den 4 juni höll Helena Casserlöv-Kvist, entreprenör och vd på Meritmind tillsammans med Marie Boregrim ett webbinar om: Framgångsrikt agilt ledarskap i krissituationer. Nu kan du se den inspelade versionen här.

 

Marie Boregrim, är ledarskapskonsult på Meritmind och Country Director för Potential Project Sweden.

marie.boregrim@meritmind.se

 

Om Potential Project:

Potential Project är ett globalt konsultföretag som hjälper företag och organisationer att prestera bättre och att bli mer hållbara och kreativa. Deras program är baserade på modern neurovetenskap, evidensbaserad ledarskapsforskning och de samarbetar med ledande forskningsinstitut som Harvard Business Review. Mer info påwww.potentialproject.se

Vill du läsa mer? The Mind of The Leader (Harvard Business Press / Sanoma Förlag). Författare R Hougaard med M Boregrim & M Ström. Ett forskningsprojekt med över 30 000 ledare om framtidens ledarskap.

 

Skrivet av: Mathias Johansson