Nystart – så boostar du motivationen och bygger starka team

Digitala intervjuer är här för att stanna

 

Hösten är här och efter en lång sommar och några år med distansarbete får vi äntligen träffas igen. Nu är det ett bra tillfälle för dig som ledare att skapa nya rutiner som bygger ditt team och ger arbetsglädje. Här har vi samlat några av våra bästa tips för dig som vill skapa en bra teamkänsla och en miljö där alla medarbetare trivs och mår bra.

  1. Repetera. Oavsett om ni är ett nytt team eller om ni har arbetat ihop länge så kan det vara bra att lära känna varandra på nytt. Kanske har några medarbetare slutat? Kanske finns det nya medarbetare du bara har träffat på distans? Diskutera vad ert uppdrag är. Vad gör vi tillsammans? Vad vill vi skapa som grupp? Vad gör var och en? Repetera och revidera om det behövs.
  2. Skapa en gemensam målbild. Att ha en gemensam bild över vad ni ska uppnå tillsammans är viktigt. Ha en tydlig vision som alla jobbar efter. Bryt ner visionen i tydliga mål. Låt dina medarbetare sätta egna mål – då kommer också drivkraften och motivationen.
  3. Skapa spelregler. Vilka spelregler gäller på din arbetsplats? Forskning visar att genomarbetade och levande spelregler är en faktor som särskiljer högpresterande team från lågpresterande team. Att komma överens om vilka spelregler som ska gälla är viktigt för att kunna jobba optimalt. Det driver kulturen och ger teamet en upplevelse av förutsägbarhet och trygghet.
  4. Bejaka skillnader. Vilka individer består gruppen av? För att få en bra teamkänsla, hitta arbetsglädje och skapa en miljö där alla trivs är det viktigt att inse att alla är olika och att varje individ behöver olika saker för att må bra. En del vill ha raka besked, andra vill ha inspiration, fokus på relationer eller god planering. Lär dig mer om olika personligheter och hur du bygger starkare team. Hur kan de bidra på olika sätt? Här kan du läsa mer om det.
  5. Motivera. Vad som motiverar oss är individuellt. Det beror både på vilka vi är, hur vi påverkas av den organisation vi arbetar i och vilka personer vi har runt omkring oss. Prata med var och en av dina medarbetare och ta reda på vad de behöver för att bli motiverade. Vad ser de framför sig i höst? Vad har de för mål? Behöver de mer att göra eller mindre? Har de tillräckligt intressanta uppgifter eller behöver de utmanas?
  6.  Arbetar ni inte i team idag? Digitaliseringen ställer nya krav på den moderna arbetsplatsen att snabbt kunna anpassa sig efter förändringar. Då är det en fördel att arbeta som ett team. För att få medarbetare att jobba på nya sätt krävs en fast hand och ett starkt ledarskap. Bestäm vilka som ska ingå i teamet. Förklara syftet med förändringen så att alla har samma målbild och förstår varför och hur ni ska jobba tillsammans. Här kan du läsa mer om teambaserat arbete och dess fördelar.
  7.  Arbetar ni fortfarande på distans eller i någon form av hybridmodell? Det nya normala innebär att distansarbete numera är en del av vår vardag. Med färre fysiska möten är det lätt att som chef missa de viktiga dialogerna om motivation, utveckling och mående med sina medarbetare. Det blir då extra viktigt att skapa en tydlig gemensam målbild, ha tydliga spelregler vilket förstärker känslan av ett teamsammanhang. Eva Bothén som är konsultchef på Meritmind har lång erfarenhet av distansarbete. I denna blogg delar hon med sig av sina insikter.
Vill du vara en del av teamet på Meritmind?
Eller har du ett kompetensglapp i din organisation och behöver en kvalificerad partner för att stötta i bemanning och rekrytering?
Kontakta vår HR-chef Johanna Nordström så hjälper hon dig vidare.

Johanna Nordström

johanna.nordstrom@meritmind.se
Telefon: 070-410 59 82

Skrivet av: Mathias Johansson