Så håller du som är CFO vinnande presentationer

En snabb väg till karriären för unga controllers

 

En av de arbetsuppgifter du som CFO inte slipper undan är att presentera finansiella rapporter. För att fånga åhörarnas uppmärksamhet är det viktigt att paketera och visualisera innehållet och att förbereda sig noga. Här är några vanliga fallgropar du bör undvika och tips som vässar din framtoning.

Att kunna presentera bolagets siffror på ett övertygande och intressant sätt är viktigt. Men många gör det nog lite slentrianmässigt och tänker inte på att alla kanske inte förstår ekonomiska termer eller de siffror som presenteras. Det gör att budskapet inte kommer fram och det arbete du har lagt ner på presentationen är förgäves.

Här är fem tips som hjälper dig genomföra en vinnande presentation – varje gång.

1. Anpassa presentationen efter mottagaren

Ett vanligt fel är att man fokuserar för mycket på att samla in data och siffror, att verifiera dessa och ta fram de nödvändigaste presentationsbilderna, men att man samtidigt glömmer bort vem mottagaren är. En styrelse kan till exempel bestå av många ”icke-ekonomer” som inte är bekanta med alla termer som du använder. Undvik därför specialbegrepp och försök att koppla ihop det du säger med något mottagarna kan relatera till i verksamheten.

2. Ha ett tydligt budskap

När du väl har en bild av vem som ska lyssna på din presentation, är det viktigt att lägga tid på huvudbudskapet du vill kommunicera. Beroende på vem du talar till kan ditt budskap vara mer eller mindre initierat. Säkerställ alltid att informationen du presenterar har någon form av betydelse för den som lyssnar.

3. Skapa en berättelse

Siffror berättar en historia och berättelser kan vara ett kraftfullt verktyg för att belysa siffrorna på ett engagerande och minnesvärt sätt. Försök att förankra den fakta du ska presentera med ett exempel från verkligheten. Det fångar åhörarens uppmärksamhet och gör presentationen mer intressant.

4. Förutse frågor

Ekonomiska presentationer är tvåvägssamtal. Ofta glömmer man bort att förutse de frågor som kan uppstå. Tänk dig in i situationen som styrelseledamot, investerare eller analytiker och fråga dig själv vilka frågor som kan uppkomma. Förbered dig genom att svara själv på frågorna – även de mest utmanande. Det gör att du kommer genomföra din presentation med mer självförtroende.

5. Repetera

En perfekt presentation kräver lite övning. Säkerställ att du har tillräckligt med tid för att öva på att leverera innehållet och din berättelse på ett trovärdigt och övertygande sätt. Öva gärna i samma rum med samma utrustning som du kommer använda för själva presentationen. Spela gärna in och var kritisk mot dig själv. Är presentationen lagom lång? Verkar innehållet vettigt? Finns det svaga punkter som kan stärkas?

Vill du få mer tips på hur du gör vinnande presentationer?

På MeritGO finns korta filmer som ger tips på hur du kan bli bättre på att göra presentationer.

https://meritgo.se/film/kommunikation/presentationsteknik-del-1/introduktion/

Alla våra MeritGO-filmer är skapade som ett stöd för ditt dagliga arbete och kompetensutveckling. Förutom presentationstips finns här också filmer inom företagsekonomi och Excel samt inom kommunikation, effektivitet och stresshantering.

Alla filmer är korta, koncisa och relevanta. Allt för att du ska få information så effektivt och enkelt som möjligt utan att det tar en massa tid.

Här kan du enkelt registrera dig och skapa ett testkonto på MeritGO ⇒. Det gäller i 15 dagar.

Tveka inte att mejla MeritGO-teamet om du har frågor:

info@meritgo.se

Skrivet av: Mathias Johansson