Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒
Meritminds vd och grundare Helena Casserlöv-Kvist vann den prestigefyllda utmärkelsen Årets Grundare i kategorin bolag över 500 Mkr, Priset delas ut av Founders Alliance.
– Jag är stolt och glad, säger Helena Casserlöv-Kvist om utnämningen.
Helena Casserlöv-Kvist vann utmärkelsen Årets Grundare i den högsta kategorin i tävlingen. De entreprenörer som blev nominerade i denna kategori måste ha en omsättning på mer än 500 Mkr och ha minst 10 Mkr i vinst. Dessutom ska man vara operativt aktiv och äga minst 20 procent i bolaget.
Stolt över medarbetarna
– När jag drog igång Meritmind för 20 år sedan var det med målet att växa, men aldrig på bekostnad av kvalitet, lönsamhet och glädje. Jag hade aldrig kunnat uppfylla detta mål utan mina fantastiska kollegor. Det är vi tillsammans som har skapat det företag Meritmind är idag och det är jag otroligt stolt över, säger hon.
Har växt organiskt
Idag omsätter Meritmind en halv miljard och finns representerade på fem orter i Sverige. Bolaget har vuxit organiskt och genom geografisk expansion utan att ta in något externt kapital och utan påverkan från externa finansiärer.
– Det har gjort att jag och företagsledningen kunnat fatta egna beslut och agera ur ett långsiktigt perspektiv, säger Helena Casserlöv-Kvist.
Blev frustrerad och sade upp sig
Det var under sin tid som vd på ett listat bolag som Helena fick idén att starta Meritmind.
– Jag såg att det fanns ett behov av kvalificerad hjälp inom ekonomiområdet, men min arbetsgivare trodde inte på mina idéer. Jag blev frustrerad och arg och slutade för att satsa på något jag själv trodde på, säger hon.
Helena startade upp Meritmind vid köksbordet under tiden som småbarnsmamma vilket naturligtvis var tufft och förknippat med en stor risk. Visionen var då och är fortfarande att hjälpa företag och människor till framgång inom ekonomi och styrning. Tanken var är att kunna hjälpa till oavsett om ett företag behöver förändra i sin verksamhet, upprätthålla en tjänst eller rekrytera in chefer och specialister.
– När jag satte igång Meritmind stoppade jag in eget kapital, riskerade min karriär och stod länge utan lön. Vartefter bolaget har växt har jag tagit nya risker som att anställa fler eller investera i nya kontor och tjänster, säger hon.
Stark företagskultur
Helena Casserlöv-Kvist tror att det är hennes drivkrafter; nyfikenhet, engagemang, envishet och omtänksamhet som delvis har bidragit till framgången.
– De här är egenskaper och drivkrafter som jag tror krävs för att bygga ett framgångsrikt företag.
En annan viktig framgångsfaktor är den starka företagskulturen och de tydliga värderingar som genomsyrar hela företaget.
– Våra värderingar kommer utifrån vad jag tycker är viktigt. De har byggt upp vår starka gemenskap kring vår vision och det är detta som gjort vår tillväxtresa möjlig. Vem som helst kan vara med på den här resan. Det enda som är viktigt är att man delar våra värderingar, säger hon.
Kombinerar det kommersiella med omtanke
Ett starkt engagemang och omtanke för kunder, kandidater och medarbetare är en annan del av framgången tror Helena.
– Det är viktigt att förstå kundens behov och utmaningar. Det är genom den förståelsen som vi får kundens förtroende och kan hjälpa till på bästa sätt. Även om Meritmind är ett kommersiellt företag så kombinerar vi affärer med ett gott hjärta och en god intention. Allt vi gör, det gör vi med omtanke. Det är det här som driver mig och hela företaget till framgång.
Kvinnor måste våga mer
Helena var den enda kvinnan som uppfyllde kriterierna i den högsta nivån i tävlingen dvs bolag med en omsättning över 500 Mkr. Att det är så få kvinnliga entreprenörer som lyckats på den här nivån tror hon delvis är ett kulturellt problem som har att göra med att män och kvinnor är olika uppfostrade, men också ett strukturellt problem då många män helst investerar sina pengar i andra mäns företag. Dessutom tycker hon att kvinnor måste våga ta lite mer risk.
– Många kvinnliga entreprenörer vill gärna vara lönsamma hela vägen och de är därför inte så benägna att ta risker. Men det är viktigt att våga ta risker för att växa och bygga företag. Om du inte vågar något får du inte heller något tillbaka, säger hon och syftar då på riskerna under sin egen resa.
Farmor är förebild
Det var ingen i hennes familj som tidigare hade startat eller drivit företag. Ändå finns hennes förebilder i den närmaste familjen.
– Både min mamma och min farmor var smarta och starka kvinnor. Farmor fick nio barn. När det yngsta barnet var två år blev hon ensamstående. Hon uppfostrade alla på egen hand. De har alla blivit bra och vettiga människor med sunda värderingar. Min farmor var en helt fantastisk människa.
Om Helena Casserlöv-Kvist
Förebilder: Farmor och mamma.
Innan Meritmind: Jobbat som ekonomichef, som managementkonsult och som vd på ett listat bolag.
Startade Meritmind därför att: Jag blev arg. Såg ett behov av kvalificerad hjälp inom ekonomiområdet. Men jag fick inte gehör för det, så jag sade upp mig och startade eget.
Största utmaningen: Corona har varit en stor utmaning. Många företag drabbas och måste dra ner på utvecklingsarbetet.
Tips till andra entreprenörer: Rekrytera bra människor. Då kan ni göra mycket bra tillsammans.
Vad är Founders Alliance?
Founders Alliance är ett samverkansforum för erfarna entreprenörer. Deras målsättning är att fler ska bygga långsiktigt framgångsrika företag. Sedan starten 2001 har Founders Alliance byggt upp, stärkt och utvecklat medlemskretsen till att nu innefatta stora delar av Sveriges absolut tyngsta och mest erfarna företags grundare.
Vad är Entreprenörsgalan?
Syfte med galan är att främja och inspirera till framgångsrikt entreprenörskap genom att lyfta fram entreprenörsförebilder, öka utvecklingstakten i Sveriges befintliga entreprenörsföretag samt skapa värde för deltagande entreprenörer genom inspiration, utbyte av kunskap och värdefulla relationer.
Entreprenörsgalan 2020 var den 19:e årliga upplagan.
Om utmärkelsen Årets grundare:
Utmärkelsen tilldelas ”operativt aktiva entreprenörer som på ett föredömligt sätt har byggt ett eller flera framgångsrika företag utifrån kriterier som baseras på FA-Index och som tar hänsyn till historisk prestation exempelvis omsättning och lönsamhet, framtidspotential exempelvis ägarandel och internationell etablering, långsiktigt perspektiv samt samhällsnytta baserat på exempelvis sysselsättning, skatt och samhällsengagemang.”
I år omfattade utmärkelsen fyra kategorier:
Årets Grundare +500 mkr
Årets Grundare +100 – 500 mkr
Årets Grundare +20 – 100 mkr
Årets Grundare – 20 mkr