Dags att rekrytera – så hittar du morgondagens ledare

Stor potential med automatisering – experterna guidar dig rätt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒

 

Corona har medfört stor osäkerhet, men också en insikt i att världen kan förändras snabbt. De företag som lyckas bäst är de som snabbt kan anpassa sig. För att lyckas med detta krävs en ny typ av ledare. Hur hittar du rätt kompetens och vilka egenskaper krävs för att klara av att leda i en föränderlig värld? Regionchef Jessica Ivarsson på Meritmind berättar hur du hittar din nästa talang.

Även om du just nu inte står inför att rekrytera kan det vara bra att i god tid börja fundera på vart företaget är på väg och vad som krävs för att lyckas långsiktigt. Kanske behöver du komplettera ditt team med andra profiler.

Förbered dig för rekrytering i god tid

Genom att göra en kravprofil får du en tydligare bild av vilka förmågor och egenskaper du behöver komplettera med. Även om du inte behöver rekrytera just nu kan det vara bra att på detta sätt förbereda sig när det blir dags, säger Jessica Ivarsson, regionchef på Meritmind.

Potential vs erfarenhet

Om du står inför utmaningen att förändra och digitalisera verksamheten är det viktigt att se till att dina framtida medarbetare vill hänga med i denna förändring.

Forskning visar att potential är viktigare än erfarenhet i antal år och utbildning. CV:t är inte längre det viktigaste. Morgondagens ledare måste ha en vilja att utvecklas inom bolaget och lära sig nya saker.

Viktiga egenskaper för morgondagens ledare

Oavsett vilken roll du rekryterar till är det några olika förmågor och egenskaper som blir ännu viktigare i en digitaliserad och snabbt föränderlig verksamhet:

Datakunskap – att vilja lära sig hantera information och digitala verktyg.

Kritiskt tänkande – att kunna bedöma och granska information och se vad som är relevant.

Anpassningsförmåga och flexibilitet– att snabbt kunna och vilja anpassa sig till förändring och ställa om.

Kreativitet– att våga tänka nytt och utanför boxen.

Ledarskapsförmåga –att både kunna leda sig själv men också ha en förmåga att leda och motivera andra.

Problemlösningsorienterad – att snabbt kunna hitta lösningar på komplexa utmaningar och se konsekvenser.

Viktigt med en objektiv process

För att ta reda på en persons förmågor och egenskaper blir det allt vanligare att använda sig av tester för att göra en mer objektiv bedömning av kandidaten.

Det är också viktigt att den efterföljande intervjun är strukturerad och att samma frågor ställs till varje person för att skapa likvärdighet. Vi på Meritmind jobbar med denna typ av tester och intervjuer dagligen vilket också säkerställer en mer objektiv rekryteringsprocess.

Fyra tips inför höstens rekrytering

  1. Börja med att se över vart ni som bolag är på väg för att på så sätt fastställa vilka nya kompetenser/roller som behövs i organisationen.
  2. Tag kontakt med ett rekryteringsbolag som tillsammans med er säkerställer en så objektiv process som möjligt vilket ger en mer träffsäker rekrytering. Ett rekryteringsbolag har kontakter i branschen och kan också utmana och se lösningar ni själva kanske inte ser.
  3. Tänk på vikten av att ta in olika sorters kompetens in i bolaget.
  4. En vilja att utvecklas (potential) kan väga tyngre än arbetslivserfarenhet och utbildning (readiness).

Vill du veta mer?

Se även vårt inspelade Lunch & Learn webbinarie från den 10 september. Där vi tillsammans med Linnea Bywall som är legitimerad psykolog och HR-ansvarig på Alva Labs diskuterade vem som bäst leder morgondagens ekonomifunktion och vikten av en evidensbaserad och fördomsfri rekryteringsprocess.

Se det inspelade webbinaret här ⇒

Behöver du hjälp med att hitta ledare till ditt bolag? Skicka en förfrågan så hjälper vi dig.

Skrivet av: Mathias Johansson