”Jag sökte min framtida parhäst och någon som brinner för affären”

blogg-v12-2023-Nya-EU-krav-på-hållbarhetsrapportering-så-påverkas-ekonomifunktionen

 

Efter flera utmaningar och med stort tålamod har pysseltillverkaren Playbox landat rekryteringen av en ny ekonomichef, i samarbete med Meritmind. Bolagets vd Jimmy Olsson har fått sin parhäst vid sin sida.

Playbox är ett spännande och framgångsrikt lek och lär-företag i småländska Älmhult. Här tillverkas pärlor, spel och annat pyssel för den svenska marknaden och export till 30 länder. I början på året rekryterades en ny ekonomichef för att arbeta tätt ihop med bolagets vd, Jimmy Olsson. Initialt arbetade man med andra rekryteringsfirmor, men det visade sig vara svårt att hitta fram. Jimmy Olsson hade krav på att personen skulle vara affärsnära med en entreprenöriell ådra. Samtidigt var det nödvändigt att personen hade förmågan att driva ekonomifunktionen på ett effektivt sätt samt kompetens för att säkra formella och legala krav. Nu är rekryteringen landad, tack vare ett gott samarbete med Pontus Lasson på Meritmind.

– Som nybliven vd sökte jag min framtida parhäst och någon som brinner för att utveckla affären. Personen skulle också kunna bidra som stark medlem i ledningsgruppen. Ju högre och ju fler specifika krav, desto färre kandidater. Vi hade en god dialog med Pontus och tillsammans hittade vi de kompetenser och egenskaper som var viktigast för oss.

Avsätt tid för rekryteringen

På frågan vad som krävs av kunden för en bra rekrytering, med hjälp av en extern partner, svarar Jimmy Olsson att först och främst måste man verkligen ha en genomtänkt kravprofil. Men man måste också ha reflekterat över vilken personlighet som man eftersöker.

– Jag tror också att det krävs att man prioriterar och lägger tid på rekryteringen, även om man använder en rekryteringskonsult. Det tar tid att lära känna kandidater, och gör man inte det får man inget ut av det.

Rekrytering ett förtroendeuppdrag

En annan framgångsfaktor är att Jimmy Olsson och Pontus Lasson haft många och långa samtal om ekonomifunktionens roll i den mindre organisationen.

– Ju mer vi har pratat, ju större förståelse har Pontus fått för våra behov. Det handlar inte bara om vad som står på cv:t utan också vilken typ av person jag kan klicka med. Rekryteringen är ett stort förtroendeuppdrag, man släpper in rekryteraren till sitt allra heligaste.

Uthållighet och engagemang

Processen med kandidaterna var inte alldeles enkel och krävde tålamod av dem båda. Långt in i processen föll nämligen flera intressanta kandidater bort, av skäl som Meritmind inte kunde påverka. Rekrytering är en färskvara, så processen fick starta om på nytt.

– Det blev förstås väldigt frustrerande. Då var det skönt att känna att Pontus inte gav upp utan hade uthållighet. Det krävs klokskap av en rekryterare. Dels för att ta hand om oss som ”besvärlig kund” när det drar ut på tiden, men också för att kunna skruva om kravbilden något, säger Jimmy Olsson.

Till sist, hur har du upplevt samarbetet med Meritmind?

– Det har varit en stor förmån att få jobba med Pontus Lasson, han har verkligen levererat på ett uppdrag som varit tufft för oss båda. Och jag är väldigt nöjd med vår kandidat som till slut blir vår ekonomichef, avslutar Jimmy Olsson.

Kontakta oss om du behöver hjälp att rekrytera inom ekonomiområdet!

Skrivet av: Mathias Johansson