Meritminds rekryteringskonsult: ”Våra genomtänkta processer och stora kontaktnät av ekonomer ger värde för våra kunder”

Digitala intervjuer är här för att stanna

 

Eva Tiitso har arbetat i rekryteringsbranschen i 15 år. I dag rekryterar hon talanger till högre tjänster inom ekonomiområdet. Hennes jobb är att se till att processen löper på smidigt och målet är att både kandidat och företag ska vara nöjda och trivas med varandra i slutändan. Här berättar hon om arbetet som rekryteringskonsult och vilket värde hon tillför i en rekrytering.

Vilket värde tillför du i en rekryteringsprocess av ekonomer?

En rekrytering är en viktig investering och alla som någon gång har skött en rekryteringsprocess vet hur tidskrävande det är och hur viktigt det är att slutresultatet blir rätt. Motsatsen är både kostsam och trist för alla inblandade parter. Jag projektleder hela processen från start till mål. Med vår hjälp blir rekryteringen effektiv. Vi sätter upp en tidplan med kunden och ser till att processen löper på smidigt och inte drar ut på tiden.

Det är en stor fördel för våra kunder att vi på Meritmind har en väl genomarbetad och kvalitetssäkrad rekryteringsprocess och att vi fokuserar på tjänster inom ekonomi. Tillsammans har vi ett stort nätverk då vi träffar ekonomer varje dag och vet vilka kompetenser som finns därute och var vi ska leta för att hitta de bästa kandidaterna.

Hjälper du till med utformningen av kravspecifikationen?

Ja det gör jag. I början av varje rekrytering finns jag där som bollplank och rådgivare. Mitt tips är att noga tänka igenom vilka egenskaper och erfarenheter som din drömkandidat ska ha och säkerställa att det finns en samsyn inom företaget. Med min breda erfarenhet kan jag snabbt sätta mig in i kundernas situation och få en förståelse för vilken typ av person och kompetens de söker.

Hur gör du för att hitta de bästa kandidaterna som matchar företagets önskemål?

Just nu är det kandidaternas marknad. Det innebär att det krävs ett aktivt sökande. En annons måste sökordsoptimeras och spridas i relevanta kanaler för att fångas upp av många kandidater. Förutom annonsering letar jag också aktivt efter kandidater i mitt stora nätverk, både bland jobbsökande och bland ekonomer som kanske inte söker aktivt efter en ny tjänst, men som jag ser har de rätta kvalifikationerna.

Hur viktiga är tester i rekryteringsprocessen?

De utgör en viktig pusselbit i hela rekryteringsprocessen och är ett bra komplement till intervjuer, samt utgör ett bra diskussionsunderlag. När vi gör ett test så tittar vi efter egenskaper och kompetenser som är viktiga för en specifik rekrytering och kan se hur väl de matchar. Jag går dock inte bara på tester utan gör också alltid djupintervjuer.

Vilka tjänster rekryterar du till?

På Meritmind rekryterar vi till tjänster inom hela ekonomiområdet, allt från ekonomiassistenter till CFO:er. Mitt fokus är framförallt de lite högre tjänsterna som redovisningsansvariga, controllers, redovisningschefer och ekonomichefer/ CFO:er.

Vad tycker du att företag ska tänka på för att vara attraktiva på dagens tuffa kandidatmarknad?

Kandidaterna letar efter företag med sunda värderingar och ett gott ledarskap. De vill ha en trevlig arbetsmiljö, men många vill även ha möjlighet att arbeta hemifrån ibland. Balans i livet är viktigt, men de månar också om en bra lön och bra villkor.

Mot denna bakgrund måste man vara snabb med att återkoppla så att kandidaten inte går vidare med ett, för dem, mer attraktivt företag.

Det är också viktigt att sälja in sitt bolag men att samtidigt sätta rätt förväntningar och att vara ärlig med vilka utmaningar som kan finnas på arbetsplatsen. Det är en balansgång. I slutändan ska ju både kandidat och företag vara nöjda och trivas med varandra.

Har du planer på att rekrytera en ny talang inom ekonomi i dag eller i framtiden?

Kontakta gärna Eva Tiitso om du vill ligga i framkant inför kommande rekryteringar!

 

Eva Tiitso

eva.tiitso@meritmind.se
Telefon: 076-511 29 10

Skrivet av: Mathias Johansson