Ny CFO på plats med hjälp av en snabb och effektiv process

Digitala intervjuer är här för att stanna

 

När Cleanpipe, som är branschledande inom avfallshantering, behövde rekrytera en ny CFO tog de kontakt med Meritmind.

– Tack vare deras effektiva process kunde vi snabbt få en ny CFO på plats. Jag är jättenöjd med resultatet, säger vd Anita Lundberg.

Samtidigt som Anita Lundberg tillträdde sitt nya arbete som vd på Cleanpipe i december förra året slutade bolagets tillförordnade ekonomichef. Det var allt annat än perfekt timing. Bolaget hade stora utmaningar och Anita Lundberg behövde en CFO vid sin sida som kunde hjälpa henne att vända bolaget och hantera den ekonomiska biten med bokslut, redovisning och analys.

– Jag visste vilka personliga egenskaper jag letade efter hos en ny CFO, men då jag inte kan den ekonomiska biten tog jag kontakt med Meritminds rekryteringskonsult Susanne Areschoug. Jag kände henne sedan tidigare och jag visste att hon var specialiserad på rekryteringar till ekonomiområdet, säger Anita Lundberg.

Sökte en mångfacetterad CFO

Eftersom Cleanpipes moderbolag är ett börsnoterat bolag letade Anita Lundberg efter en något mer senior person som hade tidigare erfarenhet av rapportering till börsbolag.

– Den jag sökte behövde också vara lika ettrig som en terrier och beredd att arbeta väldigt hårt, men samtidigt vara trygg och stabil och inte rädd för att ta tuffa beslut. Jag visste att det skulle vara svårt att hitta en kandidat med alla dessa egenskaper snabbt, men det gick, säger Anita Lundberg.

Krävdes en snabb process

När Anita Lundberg godkänt kravprofilen som Susanne Areschoug ställt samman utifrån Cleanpipes behov och krav kunde sökningen av lämpliga kandidater påbörjas.

Anita Lundberg

– Av de tre kandidater som presenterades fastnade jag för två. Jag gick först vidare med den som var mer senior. Vi hade flera Teamsmöten men när vi väl träffades fysiskt kände jag att det var fel person trots allt. Vi gick då vidare med den mer juniora kandidaten som hade en stark potential. Vi hade säkerställt att den logiska förmågan var hög och att personlighetsprofilen var rätt för rollen.

– Under de månader som vår nya CFO varit på plats har Cleanpipe levererat ett imponerande resultat och gjort en fantastisk vändning, säger Anita Lundberg.

Vad var framgångsfaktorn i rekryteringsprocessen?

– Vi tydliggjorde behoven tidigt och kom i gång snabbt. Tack vare Meritminds smidiga process, Susannes kontaktnät och djupa kunskap inom rekrytering kunde vi få precis den effektiva och snabba leverans som jag önskade.

Vad värdesätter du i samarbetet med Meritmind?

– Att vi hade en så rak, ärlig och tydlig kommunikation. Susanne var ständigt tillgänglig och vi hade en regelbunden kontakt på sms, nästan som en chatt. Det är viktigt i en sådan här betydelsefull rekrytering. Susanne blev mitt bollplank och tog sig tid, trots att jag kom in lite från sidan och hon hade andra rekryteringar parallellt som var minst lika viktiga.

Vad har du för tips till andra som ska rekrytera?

– Du vet kanske vilka personliga egenskaper din nästa talang behöver, men var inte för detaljerad i din kravspecifikation. Låt rekryteraren komma med kreativa förslag utifrån sin kompetens. I den här rekryteringen visste jag vilka personliga egenskaper jag letade efter hos min CFO och Susanne hade den erfarenhet som behövdes för att kunna komplettera kravprofilen med rätt ekonomiska kompetenser.

Läs också: Så fick Profinas vd hjälp med att rekrytera ny inkassochef

Vill du veta mer hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss!

Skrivet av: Mathias Johansson