Vilken typ av person behöver egentligen organisationen för att bli ett starkt lag? Den frågan blev aktuell för Jens Groth, koncern-vd på Chris-Marine, när han ställdes inför rekrytering av en ny CFO. Och det blev inte en sedvanlig rekrytering där kandidaten hade kryss i alla boxar.
”Tic all boxes” är många gånger mantrat vid rekrytering till höga positioner. För en CFO står bransch-, ledningsgrupps- och strategierfarenhet högt, utöver grundkraven på ledarerfarenhet och en gedigen bakgrund inom redovisning och/eller ekonomistyrning. Parallellt med ett gediget cv ska personen också helst ha karriären framför sig.
Eller så gör man tvärtom. När Jens Groth, koncern-vd på Chris-Marine skulle rekrytera en ny CFO valde han en person som inte haft personalansvar och inte suttit i ledningsgrupp. Skälet: en person som får utvecklas och lära nytt kommer att utmanas och trivas bättre. Dessutom bidra med nya perspektiv.
– När man rekryterar på kritiska positioner drar det mycket energi och den nyanställda presterar inte från dag ett. Därför ville jag vara säker på att den nya inte är borta om två år, utan hitta en långsiktig lösning. Jag behövde därför en person som var nyfiken och ville bli utmanad, berättar Jens Groth.
Vad behöver organisationen egentligen?
Men för att backa bandet. Bolaget Chris-Marine är en internationell koncern som designar och tillverkar utrustning för fartyg, kraftverk och industri sedan 60 år. I början av året stod det klart att deras CFO inte längre skulle vara kvar när hösten skulle komma. En rekryteringsprocess tog sin början. Inledningsvis sökte Jens Groth på klassiskt vis kandidater som var kvalificerade enligt alla konstens regler och hade en bred erfarenhet av rollen.
– Min första tanke var att helt enkelt hitta en ersättare som liknade vår nuvarande CFO. Men Pontus Lasson på Meritmind utmanade tanken.
Jens Groth berättar att han blev uppmanad att reflektera över vad han ville uppnå efter sex månader eller sex år. Det fick honom att bli betydligt mer öppen för kandidater med andra typer av profiler.
– Vi resonerade kring vilken typ av person som organisationen och ledningsgruppen egentligen behövde för att bli ett starkt lag. Det var spännande. Processen blev djupare och kom inte bara att handla om att välja en ersättare till vår nuvarande CFO.
”Som mindre erfaren är du mer på tå”
När tankar och beslut landat i det nya blev Jens presenterad för en större bredd av kandidater. Nödvändiga kvalifikationer inom koncernredovisning fanns på plats så klart men bakgrund, ålder och erfarenhet hade en större spridning. Den som inte har gjort samma sak tidigare är inte låst, utan kan ställa frågor ur nya perspektiv, resonerade Jens Groth.
– Det är extremt viktigt för mig att jag inte känner mig orolig inför siffrorna och att jag får en kristallklar rapportering, det ger mig lugn för affären. Men som mindre erfaren inom andra områden är man mer på tå, engagerad, utvecklas och utmanas, menar Jens Groth.
Rekryteringen landade i en kandidat som inte hade de självklara meriterna eller erfarenheterna för tjänsten. Hon har dock både en gedigen erfarenhet och kompetens samtidigt som rollen erbjuder spännande utmaningar och möjligheter att växa vidare.
– Vår nya CFO har ett särskilt driv, engagemang och stor potential. Jag upplever att Pontus Lasson stöttade mitt beslut att välja en person som har potential framför en som har kryss i alla boxar, avslutar Jens Groth.
Kontakta oss om du behöver hjälp att rekrytera inom ekonomiområdet!