Profinas VD: ”Att ta hjälp vid chefsrekrytering spar värdefull tid”

Digitala intervjuer är här för att stanna

 

Profina AB erbjuder kundanpassade lösningar för inkassotjänster både i Sverige och utomlands. När de blev tvungna att hitta en ersättare för sin mycket omtyckta och erfarna inkassochef tog de hjälp av Meritmind. ”Vi är väldigt nöjda med hela processen”, säger VD Christina Sturesson.

Profina rekryterar oftast själva och de hade tänkt göra det även i detta fall. Ändå valde de att ta hjälp av Meritmind eftersom omständigheterna var så speciella.

– Detta var en exceptionellt tuff rekrytering eftersom den medarbetare som vi skulle rekrytera en ersättare för hade gått bort efter en tids sjukdom. Jag hade mycket att hantera internt och behövdes som backup både för hennes tjänst och som stöd i organisationen. Vi har ingen intern HR-avdelning som sköter rekryteringar och det blev helt enkelt svårt att mäkta med en fullgod rekrytering för en så betydande tjänst, säger Christina Sturesson.

Snabb process

Hon tog kontakt med Meritmind och bokade in ett möte med rekryteringskonsult Maria Olofsson på Profinas kontor.

– Det var viktigt för mig att Meritmind fick en förståelse för vår företagskultur. Därför uppskattade jag verkligen att de kunde komma på ett fysiskt möte trots att det var coronatider, säger Christina Sturesson.

Nytänkande förslag

Christina Sturesson berättar att inkassobranschen är relativt liten. Hon hade därför redan en färdig kravprofil och visste vad hon sökte.

– Meritmind kom med en hel del nytänkande och proaktiva förslag, men eftersom jag visste vad organisationen behövde så utgick vi från min kravprofil.

Sedan annonsen lagts ut i Meritminds kanaler gick allt väldigt snabbt.

Meritmind gjorde den första urvalsprocessen med tester och presenterade fem kandidater som Christina intervjuade. Två av dessa gick vidare, varav en anställdes.

Jobbade som ett team

Maria Olofsson som ansvarade för rekryteringen säger att hon var mån om att hålla högt tempo med hög kvalitet genom hela processen och att det var teamarbetet som bidrog till den lyckade rekryteringen.

– Christina och jag har under hela processen haft en löpande och transparent dialog samtidigt som vi båda var måna om att hålla ett högt tempo, med hög kvalitet genom hela processen, säger hon.

Christina Sturesson är av samma uppfattning. Hon värdesätter också att hon fick en så bra kontakt med Maria Olofsson under hela processen.

– Hon var mycket tillmötesgående och hela hanteringen av rekryteringsprocessen från urval, till tester och mötesbokningar var väldigt smidig. Det känns också bra att även de som inte fick erbjudande denna gång hanterades professionellt. Vi vill ju gärna ha en bra relation med dem även i framtiden.

Vad har du för tips till andra som ska rekrytera?

– Ska du rekrytera en högre tjänst så var inte rädd för att ta hjälp. Jag var nära att göra rekryteringen själv eftersom jag visste vad jag sökte. Men jag är glad att jag gick externt eftersom det sparade mycket tid. Det blev verkligen en win-win eftersom jag kunde lägga mer värdefull tid på organisationen. Dessutom var det bra marknadsföring för Profina att synas i Meritminds kanaler där vi annars inte finns. Vi kommer säkerligen ta hjälp igen när det gäller de tuffare rollerna.

Hur har den första tiden med den nya inkassochefen gått?

– Vi är väldigt nöjda. Hon har kommit in bra i organisationen och har precis den erfarenhet av branschen från tidigare roller som vi behövde för den här tjänsten.

Skrivet av: Mathias Johansson