Hoppa till innehåll

Månadsbokslutet

Viktigt att få ordning på siffrorna redan i månadsboksluten. Plus i kanten för effektiva minusdagar.  

Månadsbokslutet

Årsbokslutet är förenat med tidspress. Därför är det viktigt att få ordning på siffrorna redan i månadsboksluten, enligt principen ”det som är gjort är gjort”. Ladda ner vår checklista och få flyt under både minus- och plusdagar vid månadsskiftet.

Kontrollera siffrorna, varje månad. Och i rätt ordning. Det är tipset för att få till ett smidigt månadsbokslut. På vissa företag finns bokslutschema som guidar berörda parter genom hela processen, men likväl är det bra att sätta sina egna rutiner och skapa sin egen process.

Under minusdagarna

Minusdagarna inför ett månadsbokslut är den 4:e eller 5:e dagen före månadsskiftet och den tidpunkt som hela processen drar igång. De förberedelser du kan göra här har du igen inför slutet då böckerna ska stängas. Det som kan vara mycket tidskrävande är att få alla fakturor attesterade inom organisationen. Gör det du kan och jaga dina kollegor.

Under plusdagarna

Plusdagarna är dagarna efter månadsskiftet. Det är nu som siffrorna ska vara på plats, böckerna stängda och problemen lösta. Det är också nu som det är dags att stämma av bank- och skattekonto mot huvudboken. Stämmer alla siffror eller måste du gräva vidare?

Undantag för månadsbokslut

Företag som inte är börsnoterade behöver inte göra månadsbokslut. Men å andra sidan, det som är gjort är gjort. Och det finns en poäng med att rutinerna sitter. Med tolv korrekta månadsbokslut i bagaget är det enklare att gå in i årsbokslutet. Det spar tid i slutet på året, ger finansiell kontroll på vad som händer i företaget och skapar en stabil grund för finansiella beslut.

Effektivare månadsbokslut

Viktigt att få ordning på siffrorna redan i månadsboksluten. Ladda ner vår checklista och få flyt under både minus- och plusdagar vid månadsskiftet.

Ladda ner vår checklista för ett effektivare månadsbokslut

Ladda ner vår checklista

När man arbetar med redovisning får man ägna sig åt problemlösning och titta på var siffrorna inte stämmer. Det är stimulerande.

Michael Khalil

Redovisningsekonom för Meritmind