Allt fler företag och ekonomiavdelningar investerar tid och pengar i generativ AI-teknik. På detta tema välkomnade vi föreläsaren Conny Björnehall, fokusområdesledare för Digitalisering offentlig sektor inom RISE Sverige, som ser en utveckling med både fantastiska möjligheter och utmanande fallgropar.
Till höstens första Ekobar i Stockholm välkomnade vi föreläsare Conny Björnehall som delade med sig av sina insikter kring hur ekonomiavdelningen kan dra nytta av generativ AI och hur man kommer i gång. Han gav oss även en spännande inblick i vart generativ AI kan ta oss i framtiden.
– Intresset har fullkomligt exploderat för generativ AI och det går inte att ducka för den nya teknologin. Men det som är viktigt är att fundera på hur du kan använda det, menar Conny.
Skillnaden: Generativ AI överblickar hela företaget
För en ekonomiavdelning kan en fråga spänna över olika områden, datasystem och datakällor. Det som generativ AI är bra på är att hitta information på alla dessa olika ställen för att sedan göra en sammanställning i en och samma dialog, berättar Conny. Med generativ AI kan man producera stora mängder information extremt snabbt och bryta ut det som är viktigast. Samlad data som sedan ligger till grund för att ta fram insikter, beslutsfattande underlag och prognoser.
– Tidigare AI-teknik bygger på det som redan finns och sammanställer utifrån största sannolikhet. Skillnaden är att med generativ AI kan du skapa material som tidigare inte har funnits. Detta är ett intressant användningsområde som man verkligen ska utnyttja. Se AI som den digitala kollegan som kan överblicka hela företaget.
Kontroll på lagar och regelverk
En annan stor fördel, förutom tidsbesparing, är möjligheten att förhålla sig till regelverk på ett säkrare sätt. Här är AI oerhört kraftfullt och hjälpsamt.
– Man kan koppla in AI så att en fråga ställs om regelverk. Får jag göra detta avdrag, hur ska jag tänka? Fördelen är att AI inte kommer att hitta på utan ge dig korrekta svar, säger Conny.
Otillräcklig data kan få AI att hallucinera
Conny Björnehall berättar vidare att tekniken med generativ AI inte är felfri som det ser ut idag. AI:n kan drabbas av ”hallucinationer”. Det innebär att om AI:n inte har tillräckligt med data kan den själv hitta på ett resultat baserat på sannolikhet och vara 100 procent övertygad om att den har rätt.
– En annan risk är bias, att den tar med sig fördomar in i sina svar. Därför är det extremt viktigt att vi som människor ifrågasätter och säkerställer att resultaten blir korrekta.
AI har också en tendens att likrikta informationen och försöker styra mot det som är mest sannolikt.
– Om prompten är att ta fram en bild på en framgångsrik vd kommer du med hundra procents sannolikhet få en bild på en vit man i 40-årsålder i kostym. Därför är det viktigt att ställa frågan på rätt sätt och i rätt kontext.
Komma i gång med generativ AI
För den som vill komma i gång tipsar Conny om att fundera över vilken funktion och nytta som du vill att AI ska användas för. Han tycker också att man ska börja i mindre skala och testa AI som en avgränsad pilot för att se hur den fungerar. Vad kan den, vad kan det inte? Hur kan den jobba för företaget och teamet?
– Tänk efter ett steg till innan du kör i gång och bekanta dig med AI på ett nyfiket sätt. Var sunt försiktig. Testa i en avgränsad miljö med kontroll och följ upp med en person som har rätt kompetens. En person som är insatt inom AI-området och som kan stötta i frågorna.
Så möter AI framtiden
Conny berättar att det man ser nu är en liten, liten avmattning på AI-hajpen och att den närmar sig sin peak. Detta har att göra med att tjänsterna är kostsamma och kräver mycket datorkraft och energi. Många som satsat på att ge företagen gratistjänster kan inte göra det längre utan behöver hitta fram till nya affärsmodeller.
– Vi ser också att AI-tjänster blir smartare och smartare och kan ifrågasätta sig själva. I förlängningen kommer detta att motverka hallucination och bias och det pågår intressant forskning och utveckling som kommer resultera i förbättringar, där AI kommer att kunna hantera utmaningarna själv, avslutar Conny Björnehall.
Vem är Conny Björnehall?
Conny Björnehall är fokusområdesledare för Digitalisering offentlig sektor inom RISE Sverige. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. Conny Björnehall fungerar ofta som bollplank och expertstöd till ledningsgrupper som behöver hjälp med att ta fram strategier eller hjälp med att leda sin digitala resa.