Effektiv interimslösning räddade Getinges årsbokslut

blogg-v12-2023-Nya-EU-krav-på-hållbarhetsrapportering-så-påverkas-ekonomifunktionen

 

När medicinteknikföretaget Getinge plötsligt var utan redovisningschef bara veckor innan årsbokslutet, stod bolaget inför en utmaning. Det fanns helt enkelt inte tid att anställa en ny redovisningsexpert. Tack vare Meritmind kunde en erfaren interimskonsult snabbt komma på plats och rädda situationen.

Det var bara ett par veckor efter det att Peter Salomonsson klivit in i rollen som tillförordnad CFO på Maquet Critical Care, ett bolag inom Getingekoncernen, som redovisningschefen sade upp sig. Och tajmingen var dålig.

– Vi behövde snabbt en ersättare för att hinna få klart årsbokslutet. Då vi är en internationell koncern, måste de personer som arbetar med vår redovisning ha hög kompetens med goda kunskaper om globala redovisningsregler som IFRS (International Financial Reporting Standards), samt ha internationell erfarenhet. Det kan ta lång tid att hitta den kompetensen, därför bestämde vi oss istället för att anlita en interimskonsult från Meritmind, säger Peter Salomonsson.

Effektiv process

Peter skickade sin kravlista till Meritmind, som genom sitt stora nätverk kunde presentera två passande konsulter på kort tid. En interimskonsult var på plats bara fem veckor efter första kontakten.

– Det hade varit omöjligt att rekrytera så snabbt. Det hade tagit minst sex månader, säger Peter.

Eftersom processen var så effektiv kunde en överlämning av arbetet ske innan redovisningschefen slutade och arbetet med årsredovisningen kunde löpa på utan avbrott.

 Peter Salomonsson

Bred erfarenhet

Interimskonsulten kom fort in i jobbet och eftersom han hade tidigare erfarenhet från liknande företag, har Getinge nu fått ordning på och förbättrat flera viktiga processer kring årsbokslutet och andra delar som bolaget tidigare haft utmaningar med.

Peter Salomonsson är nöjd med interimslösningen och berättar att ytterligare två konsulter från Meritmind arbetar på avdelningen.

God branschförståelse och stort nätverk

Peter uppskattar att Meritmind både har stor förståelse för deras bransch och många erfarna och kompetenta ekonomikonsulter i sitt nätverk.

– De har mycket bra insikt kring kravprofiler och vet vilka egenskaper vi söker hos en interimskonsult. Dessutom stämmer de löpande av eventuella förändringar och förväntningar framåt. Meritmind har alltid örat mot marken och har löst våra utmaningar inom detta område mycket bra. Att de dessutom är trevliga att ha att göra med är förstås också ett plus, avslutar han.

Har du behov av att snabbt tillsätta en tjänst. Hör av dig till oss, så hjälper dig att få rätt person på rätt plats, på både kort och lång sikt.

Skrivet av: Mathias Johansson