Innovationsexpertens sju steg för att stanna på toppen i turbulenta tider

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒

 

Idag vet de flesta att innovation är nödvändigt för att stanna på toppen i turbulenta tider. Men hur ska man egentligen tänka för att vara relevant både nu och i framtiden? En person som vet detta är Magnus Penker, global expert på innovation och transformation. I sin nya bok Play Bold ger han tips på hur du tar dig igenom och kommer igen efter turbulens. Vi har tagit del av hans insikter och delar med oss av några av dem här.

Vi vet egentligen bara en sak om vår framtid. Det är att den inte kommer se likadan ut imorgon som den gör idag. Världen förändras ständigt och den förändras snabbt. För att hänga med i svängarna och inte överraskas av det som kommer måste vi öva oss på att se runt nästa hörn. Det värsta du kan göra är att tro att ditt företag slipper undan förändring – det gör det inte. Istället är det viktigt att omfamna radikal innovation – både i det lilla och i det stora.

Att ha rätt inställning när det kommer till innovation är viktigt. Enligt Magnus Penker finns det bara två sätt att se på saken. De utgår från hur historier berättas och det finns endast två berättelser: en främling kommer till staden, eller att du åker på en resa.

Du måste välja vilken historia som är din. Vilka ni är och vilken roll ni vill ta”
– Magnus Penker.

Låter ni bara förändringen hända, eller tar ni kontroll och försöker förutspå vad som händer med företaget när framtiden förändras? Hur kan er vision och era metoder och verktyg användas för att lösa de utmaningar ni står inför?

För det går faktiskt att förutse vad som kommer hända och vara bättre rustad inför utmaningarna som väntar. Enligt Magnus Penker kan alla lära sig innovera och ta sig an framtiden och dess utmaningar.

Men hur? Det finns några saker att tänka på för att lyckas.

7 steg för att stanna på toppen

1. Fråga dig själv – varför finns min organisation?

Driv företaget med insikten att allt kommer gå under – planera för motsatsen.

2. Identifiera goda exempel – utveckla ett liknande beteende

Identifiera era förmågor, ledarskap och kultur i er organisation så att detta korrelerar mot er strategiska vilja. Jobba steg för steg, titta historiskt, tänk framåt och gör förbättringar.

3. Hitta det i organisationen som blockerar förändring

Hantera och få bort sådant som blockerar innovation, t.ex. rädsla för att misslyckas

4. Samarbeta med dina fiender – arbeta inte i silos

Samverka över gränser och i team, gärna med mångfald. De som är duktiga på det växer över tid.

5. Hantera osäkerhet genom att studera andra

Att inte tro på det man ska göra (sin målsättning) sätter enorma hinder. Hur kan dina mål bli mer konkreta och omsättas i mer i handgripliga actions?

6. Granska din affärsmodell – hur kan den anpassas till framtidens utmaningar?

Jämför med rymdteknik: När man skickar upp något i rymden vet man inte vad som ska hända, men det får inte gå fel. Samma sak gäller när man innoverar. Man måste tänka annorlunda och tänka större. Det är möjligt i alla verksamheter, men man måste våga utmana sig själv.

7. Häng med i svängarna

Precis som i motorcykelsporten handlar innovation om att hänga med i snabba svängar, att anpassa farten och förutse förändringar (svängar), för att veta precis när man ska accelerera.

 
Kontakta oss så berättar vi mer!

 

Om Magnus Penker

Magnus Penker är global expert på innovation och transformation. Han är dessutom vd och grundare av Innovation360 Group samt författare av flertalet böcker. Hans senaste bok, Play Bold, ger insikter och tips på hur du tar dig igenom och kommer igen efter turbulens. Boken finns på Amazon.com.

Skrivet av: Mathias Johansson