EU:s Omnibusförslag om CSRD: möjlighet eller fälla

EU-kommissionens Omnibus-förslag skulle innebära att många företag slipper krav på hållbarhetsrapportering, ett arbete som redan påbörjats. Är det nya förslaget en möjlighet eller förhalar det företagens omställning och hållbarhetsarbete? – Det är jättebra med förenklingar, men det kan också bli en fälla, menar Peter Hultman, ansvarig för tjänsteområdet Hållbarhet på Meritmind.
Röster har höjts från flera håll angående komplexiteten i europeisk hållbarhetslagstiftning. Detta föranledde Ursula von der Leyen att föreslå lättnader kring hållbarhetsrapportering, hösten 2024. Det EU-kommissionen nu gör är att överväga en samordning av regelverken CSRD, CS3D och EU-taxonomin. Förslaget är menat att stärka EU:s konkurrenskraft genom att förenkla regelverken och att minska den administrativa bördan för att främja ett gynnsamt företagsklimat.
– Förslagen har resulterat i att företagen frågar sig om detta betyder slutet för CSRD. Men vi menar att det inte handlar om compliance i första hand och uppmuntrar företag att fortsätta på den inslagna banan. Vi behöver ställa om och det finns dessutom fina affärsmöjligheter. Jag menar att de företag som håller i kommer att få ett affärsmässigt försprång, säger Peter Hultman.
I korthet: Omnibuspaketets omfattning
Förslagen från EU-kommissionen omfattar, i ett första steg, förenklingar och lättnader i hållbarhetsrapporteringen avseende CSRD, CS3D och EU-taxonomin. Sammanfattningsvis innebär detta att kraven på rapportering för CSRD och taxonomin skjuts fram till 2028. Förslaget gäller för stora företag med fler än 1000 anställda och med antingen en omsättning över 50 MEUR eller balansomslutning över 25 MEUR. När det kommer till CS3D begränsas rapportskyldigheten också till att gälla de största företagen och tillämpningen skjuts fram till juli 2028. Andra områden i fokus är att ge lättnader för små och medelstora bolag avseende mängd information om värdekedjan och att harmonisera kraven inom hela EU.
– Det är bra med lättnader men det finns en risk för små och medelstora företag att de hamnar på efterkälken när de stora springer i väg. De mindre företagen behöver bli konkurrenskraftiga och få förutsättningar att jobba med hållbarhetsagendan. Då de stora bolagen har störst möjlighet att fortsätta på hållbarhetsresan, kan glappet bli stort, säger Peter Hultman.
Se på hållbarhetsrapportering som en möjlighet
Peter Hultman berättar att många svenska företag redan har påbörjat CSRD-arbetet och även kommit långt i sin omställning för att skapa förutsättningar för en robust hållbarhetsrapportering. Detta arbete drivs inte bara av rapporteringskraven utan en tydlig positiv inställning till att ställa om för att klara målen som definierats i såväl Agenda 2030 som Parisavtalet. Från att för många varit en ”compliance-fråga” har företagen integrerat hållbarhetsagendan i affärsstrategin och skapat förutsättningar för en transparent kommunikation av såväl finansiell som icke-finansiell data.
– Vi på Meritmind står nära våra kunder i detta arbete och vi är övertygade om att bästa sättet är att fortsätta – eller starta – sitt hållbarhetsarbete, snarare än att stanna upp. Vi menar att det är fel att se förändringen som en respit med rapporteringen. Det som gör att företag kommer lyckas med sin affär och samtidigt klara rapporteringskraven handlar mycket om att se arbetet som ett verksamhetsinitiativ och därmed planera och driva arbetet på sådant sätt, avslutar Peter Hultman.
Delar av EU:s Omnibuspaket
- Höjda gränsvärden för vilka företag som omfattas av kraven på att hållbarhetsrapportera enligt CSRD. De höjda gränsvärdena väntas minska antal företag med 80 procent.
- Hållbarhetsrapportering blir obligatoriskt endast för företag med fler än 1000 anställda och med antingen en omsättning över 50 MEUR eller balansomslutning över 25 MEUR.
- Rapporteringskravet skjuts fram till 2028 för CSRD och EU-taxonomin (i stället för rapportering från 2026 eller 2027)
- För CS3D begränsas rapportskyldigheten till de största företagen (se ovan) och tillämpningen skjuts fram till 2028. Ett flertal förenklingar föreslås också.
- Uppskjuten implementering för medelstora noterade bolag som skulle rapportera från 1 januari 2025 respektive små noterade företag som skulle börja rapportera från 1 januari 2026.
- Andra områden i fokus är att minska komplexitet och kostnader, lättnader för små och medelstora bolag avseende mängd information om värdekedjan och att harmonisera kraven inom hela EU.
Har du behov av kompentens inom hållbarhet? Kontakta oss!
Kontaktpersoner
