Excelexperten: ”Excel kan tillföra väldigt mycket på en modern ekonomiavdelning”

Stor potential med automatisering – experterna guidar dig rätt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒

 

På Meritmind pratar vi mycket om den moderna ekonomifunktionen och vikten av att ha moderna affärssystem som stödjer verksamheten. Vi brukar dessutom hålla regelbundna digitala utbildningar i Excel. Men hur väl passar Excel in på framtidens ekonomiavdelning? Vi frågade Annika Graflund som håller i våra Excelutbildningar, som är särskilt anpassade för ekonomer, vad hennes uppfattning är. Kommer Excel finnas kvar eller fasas ut?

Vad kan Excel tillföra på en modern ekonomifunktion?

Väldigt mycket. Excel har under lång tid utvecklats från att framför allt vara ett stöd för att skapa beräkningar och göra kalkyler till att bli ett kraftfullt redskap för att göra analyser av data.

I dag går det att enkelt att ansluta Excel till andra system, så som olika ekonomisystem samt sälj- och personalsystem. Du kan sammanfatta, analysera och presentera informationen som du önskar i Excel och behöver inte längre hämta in all information till ditt kalkylblad utan enbart genom att definiera en anslutning.

Vilka trender ser du framöver när det gäller Excel?

Det är redan i dag ett väldigt bra redskap som ständigt vidareutvecklas med nya användbara funktioner där jag tror på ytterligare smarta funktioner för pivottabeller, diagram och möjligheter att dela Excelmodeller med kollegor.

Finns det några risker eller utmaningar med Excel?

En risk är att det är så enkelt att spara information som är affärskritisk i Excel i stället för i affärssystem eller CRM-system. Rätt använt bör affärskritisk information hämtas från andra system, där det ligger säkert och åtkomligt för de personer som har tillgång till systemet, för att sammanställas och presenteras med stöd av Excel. Självklart fungerar Excel också jättebra att lagra information i till stöd för ditt eget löpande arbete som att skapa kalkyler, strukturera information och göra tabeller av alla de slag.

Vilka frågeställningar som ekonomer möts av kan Excels funktioner lösa?

Väldigt många och absolut inte bara för ekonomer. Du kan göra allt från enkla tabeller för att strukturera och sammanfatta information, göra beräkningar och sammanställa stora mängder information som du sedan kan visa i diagram.

Vilka utmaningar kan diagramfunktionen i Excel lösa?

Diagram kan på ett bra sätt förstärka och förmedla resultat och budskap. Vi ekonomer har en tendens att visa för många siffror för att få med allt. Diagram är ett bra sätt att komplettera den bilden. Det ger bra överblick på ett lättillgängligt sätt.

Vad har du för tips om man vill lära sig mer om Excel?

Oavsett om du är van användare eller inte kan ett webbinarium ge mycket inspiration och tips.

Även de som jobbar mycket i Excel brukar uppskatta, när deltar på mina webbinarier, att få tips som spar tid och att lära sig nya fiffiga sätt att göra saker på.

Vill du få inspirerande tips för användning av Excel?

Den 16 juni håller Annika Graflund ett webbinarium i Excel där du får många bra konkreta tips på hur du använder funktionaliteten i Excels olika diagram. Anmäl dig här!

Meritmind har också kortare 5-minuters filmer om Excel där du får lära dig de viktigaste tillämpningarna och funktionerna för ekonomer. Läs mer här!

Annika Graflund
Konsult inom verksamhetsstyrning. Annika har utvecklat en serie Excelutbildningar särskilt anpassade för ekonomer.

annika.graflund@meritmind.se

Skrivet av: Mathias Johansson