Allt fler regelverk inom hållbarhet gör att efterfrågan på hållbarhetscontrollers ökar. – Detta är ett framtidsyrke och en stor chans för dig som är intresserad av hållbarhet, säger Anette Wickholm, rekryteringskonsult på Meritmind. Här berättar hon hur du kan vässa din kompetens, ta nästa steg i din karriär och arbeta som hållbarhetscontroller.
Varför ökar intresset för hållbarhetscontrollers?
Nya direktiv kräver att fler nyckeltal måste in i årsredovisningen och hållbarhetsrapporteringen kommer bli ännu mer omfattande. Många företag ser att det finns många fördelar med att lägga hållbarhetsfrågorna på ekonomifunktionen. Här finns en vana att hantera mycket data och här finns också de processer som krävs för att kunna mäta och följa upp arbetet. För att inte de nya kraven ska läggas på de befintliga medarbetarna väljer många att rekrytera en controller som har fullt ansvar för hållbarhetsfrågorna.
Vad innebär rollen som hållbarhetscontroller?
Eftersom detta är en ny roll vet ingen i dag exakt vad den kommer att innebära. Det blir upp till varje individ och organisation att anpassa rollen efter de behov som finns och den specifika kompetens som hållbarhetscontrollern besitter. En sak är säker; som hållbarhetscontroller kommer du möta alla delar av verksamheten och får en viktig sammanhållande roll i företagets hållbarhetsarbete.
Behöver jag en utbildning inom hållbarhet?
Det är inte nödvändigt, det kan räcka långt att ha ett intresse för dessa frågor. Det är också bra om du har en erfarenhet som controller eller ekonom, men en bakgrund som ingenjör eller systemvetare kan också vara användbar.
Saknar du kunskap inom hållbarhet kan du uppdatera dig genom webbinarier, seminarier och professionella nätverk. Det finns också kortare kurser inom hållbarhet som kan ge dig en grundläggande förståelse för regelverken.
Vilken övrig kompetens kan vara bra att ha som hållbarhetscontroller?
Det varierar beroende på företagets behov och hur långt organisationen har kommit i sitt arbete. Det kan vara bra att ha projektledaregenskaper, och att vara en duktig kommunikatör och storyteller som kan förmedla företagets hållbarhetsinsatser såväl internt på alla nivåer inom företaget samt mot externa intressenter.
Att vara IT-kunnig och kunna navigera i olika system för att få fram korrekta nyckeltal och data är också en fördel.
Hur kan jag vässa mitt CV om jag vill bli hållbarhetscontroller?
Gå igenom ditt CV och fundera på vad du behöver komplettera med. Kanske behöver du gå en kurs inom hållbarhet och lära dig regelverket eller få mer kunskap om olika system som hanterar datan. Om du har tidigare erfarenhet inom hållbarhet, inkludera den på din LinkedInprofil och i ditt CV. Då underlättar du för arbetsgivare och rekryterare att hitta dig och matcha din kompetens med deras behov.
Vilka möjligheter erbjuder Meritmind?
Som anställd konsult på Meritmind kan du utvecklas som hållbarhetscontroller både genom uppdrag på våra olika kundföretag, men också genom att ta del av våra hållbarhetsutbildningar för controllers. Här blir du en del av ett professionellt team där du får möjlighet att utbyta erfarenheter med andra konsulter. Kontakta gärna oss om du är nyfiken på rollen som konsult på Meritmind.
Här kan du läsa mer om hur det är att vara konsult på Meritmind:
https://meritmind.se/hur-ar-livet-som-anstalld-konsult-pa-meritmind/
Är du nyfiken på hur en hållbarhetscontroller arbetar?
Läs intervjun med Tilda Sundbaum, hållbarhetscontroller på Bravida
https://meritmind.se/controlling/i-huvudet-pa-en-hallbarhetscontroller-darfor-blir-nyckeltalen-allt-viktigare/
Är du intresserad av att veta hur Meritmind kan hjälpa dig vidare i din karriär som ekonom?