Systembyte, tillväxt och hållbarhet – så prioriterar Meritminds kunder 2023

Digitala intervjuer är här för att stanna

 

Flera år i rad har vi frågat våra kunder vad som står högst på deras agenda inför det kommande året. Liksom tidigare år toppas agendan av digitalisering, automatisering och tillväxt, men fler än tidigare anger hållbarhet som en viktig prioritering. Här är våra bästa tips för att komma i gång med arbetet 2023.

När vi räknat ihop de 1 326 svaren från våra kunder som framför allt arbetar som chefer inom ekonomi eller HR, stod det klart att digitalisering samt fokus på automatisering står högt upp på agendan även detta år. Många svarar också att de står inför att byta eller implementera nya affärssystem.

Även effektivisering och procesförbättringar är prioriterade områden liksom organisationsförändringar, ökad tillväxt och lönsamhet.

Att anpassa verksamheten till ”det nya normala” var en utmaning som seglade upp år 2021 men som inte alls verkar vara i fokus detta år. Däremot ser vi att hållbarhet blir allt viktigare för cheferna att hantera.

Kickstarta 2023 – våra bästa tips

För att hjälpa företagare att komma igång med arbetet 2023 har vi plockat fram våra bästa tips från tidigare bloggposter. Vi hoppas det ger inspiration att starta det nya året med full fart framåt.

Digitalisering och automatisering

Joakim Wahlberg, CFO på Pulsen Group, har skapat en modern ekonomifunktion och automatiserat fler av sina ekonomiprocesser.

Här är hans tips för att komma igång med automatisering:

  1. Börja med att identifiera vilka ekonomiprocesser som kan automatiseras.
  2. Kroka arm med organisationens IT-avdelning tidigt i projektet eller ta hjälp av någon med IT-kompetens.
  3. Se digitaliseringen som ett förändringsprojekt där du börjar jobba på ett helt nytt sätt – verktygen är bara ett stöd på den resan.

Här kan du läsa mer om hur Joakim Wahlberg skapade en modern ekonomifunktion.

Organisationsförändringar

Att många företagare prioriterar organisationsförändringar är naturligt. Företag omorganiserar för att ligga i framkant och för att inte riskera att bli omsprungna av konkurrenter.

Här är fyra frågor som organisationskonsulten Åsa Lundquist Coey tycker företagare bör fundera på inför en organisationsförändring:

  • Vad driver din förändring?
  • Vilket sammanhang befinner sig din organisation i?
  • Varför vill du genomföra en förändring?
  • Hur kan du ta till vara dina medarbetares kompetens?

Här kan du läsa hela intervjun med Åsa Lundquist Coey.

Lyckas med systembytet

Vägen till ett lyckat systembyte kan tyckas lång och krånglig. Så behöver det inte vara. Med några enkla knep kan vägen till systembytet bli både enkel och kort.

Så här lyckas du:

  1. Utgå från hur du vill ha det framåt – inte hur ni gjort tidigare.
  2. Sträva efter att hitta en flexibel lösning med minimalt underhåll.
  3. Lägg ner mycket tid på förstudien.
  4. Involvera medarbetarna i god tid.

Här kan du läsa mer om hur du lyckas med systembytet.

Säkra tillväxt och lönsamhet

När Meritminds grundare och VD Helena Casserlöv-Kvist drog i gång Meritmind var det med målet att växa organiskt utan externt kapital. I dag, drygt 20 år senare omsätter bolaget en halv miljard och finns representerade på sex orter i Sverige.

Här är Helenas bästa framgångstips:

Tänk igenom vad som är det värsta som kan hända. Acceptera det och agera för att minska risken att det inträffar.

Våga ta risker för att växa och utvecklas.

I vissa verksamheter behöver man snabbt hitta lönsamhet – glöm inte bort kvalitet och att ha roligt på vägen.

Kom igång med hållbarhetsarbetet

Tilda Sundbaum är hållbarhetscontroller på Bravida. Hon säger att det blir allt viktigare för ekonomiavdelningar att ha koll på företagets nyckeltal inom hållbarhet.

Här är hennes bästa tips för att komma igång med hållbarhetsarbetet.

  1. Sätt dig in i EU-kraven för att få en förståelse för hur de kommer påverka verksamheten.
  2. Gör en gapanalys och ta reda på vart ni står idag och vad ni behöver göra för att efterleva kraven. Lyft det som är affärskritiskt för just er.
  3. Sätt ihop en hållbarhetsfunktion med intressenter från olika delar av bolaget. Kanske behöver du komplettera teamet med nya kompetenser eller vidareutveckla din personal för att kunna hantera framtida krav.

Här kan du läsa hela intervjun med Tilda.

Har du behov av ekonomikonsulter eller andra specialister som hjälper dig komma igång med prioriteringarna 2023? Kontakta oss gärna!

Skrivet av: Mathias Johansson