Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒
När Meritminds grundare och VD Helena Casserlöv-Kvist drog i gång Meritmind var det med målet att växa. Idag, drygt 20 år senare kan man konstatera att hon lyckats. Idag omsätter Meritmind knappt en halv miljard och finns representerade på sex orter i Sverige. Bolaget har vuxit organiskt och genom geografisk expansion utan att ta in något externt kapital och därmed sluppit påverkan från externa finansiärer. Hur har hon gjort? I podden Bli företagarinna delade Helena med sig av sin lyckade tillväxtsresa. Vi har lyssnat in. Här är hennes bästa framgångstips.
Du drog i gång Meritmind själv för drygt 20 år sedan, idag är det ett bolag med ca 350 anställda. Hur började din resa?
Jag ville kunna erbjuda mer kvalificerade tjänster inom ekonomiområdet, men fick inte igenom mina idéer hos min dåvarande arbetsgivare. Efter ett tag bestämde jag mig för att i stället göra det på egen hand. Ett inte helt lätt beslut och inte självklart, men efter att jag tänkt igenom olika scenarios och insett att jag kunde acceptera även de värsta tog jag beslutet att starta själv. Jag sade upp mig och två månader senare drog jag i gång Meritmind med missionen att hjälpa företag och människor till framgång inom ekonomiområdet.
Du har byggt Meritmind helt utan externt kapital, vad har du haft för strategi?
Min målsättning har hela tiden varit att växa organiskt utifrån eget cash flow och inte hamna i beroendeställning till någon finansiär. I början finansierade jag verksamheten genom att själv ta konsultuppdrag men utan att ta ut någon lön. När jag hade tillräckligt med kapital började jag anställa. Det gjorde jag tidigt. Vi fick in kunder rätt snabbt och vartefter kunde jag anställa fler konsulter och öppna fler kontor.
Var det svårt att hitta rätt personer när du började rekrytera?
I början hade vi en del utmaningar med våra rekryteringar. Men efter ett tag lärde vi oss vikten av att alla anställda delade våra värderingar. Idag vet jag att det här med värderingar är superviktigt för att bygga en kultur i bolaget.
Varför är det viktigt att skapa en företagskultur?
Det skapar en sammanhållning, ett kitt i verksamheten, som gör det lättare att definiera varje steg som görs i bolagsbygget.
Bolagets mission och värderingar definierar varför du gör något och hur du ska göra det. På Meritmind har vi en tydlig mission och alla anställda vet varför vi finns. Vi kan vara olika som människor och ha olika förutsättningar, men med gemensamma värderingar blir det enkelt. Det är en stor del av vår framgång och vårt ledarskap.
Hur har du hanterat kriser i verksamheten?
Jag har försökt analysera och driva igenom saker snabbt när jag har insett att det behövts för att komma vidare. Mitt tips är att genomföra det som behöver göras omgående och informera tydligt internt så att alla är med på vad som händer.
Helenas bästa tips till företagare som vill växa:
Sluta oroa dig – vad kan hända?
Tänk noga igenom vad det värsta är som kan hända. Acceptera det scenariot och agera för att minska risken att det inträffar.
Våga, våga, våga
Att ta risker är en del av företagandet. Du måste våga ta nya risker för att växa och utvecklas. Om du inte vågar satsa kommer du inte heller lyckas.
Glöm inte glädje och kvalitet
I vissa verksamheter behöver man snabbt hitta lönsamheten, men glöm för den sakens skull inte bort kvalitet och att ha roligt på vägen. Det är lika viktigt och går hand i hand.
Våga sälja och rekrytera
Bygg ditt bolag på en marknad du kan och där du förstår behoven. Då kan du skapa förtroende och sälja. Sedan måste du våga rekrytera för att växa.
Hitta en balans
Du kan inte jobba jämt. Försök hitta en balans mellan jobb, familj och fritid. Glöm inte att sova och träna.
Reglera samarbetet
Är ni flera som bygger bolaget är det viktigt med aktieägaravtal som tydliggör vad som händer om ni inte är överens.
Håll ordning på ekonomin
I början räcker det att ha en redovisningsbyrå. Därefter kan det vara bra att rekrytera in någon som håller koll på ekonomin.
Boka en lunch
Var inte rädd för att ta kontakt med personer du ser upp till och som byggt bolag. Ta en lunch och be om råd. Jag har fått många bra tips på sådana luncher.
Vill du lyssna på hela intervjun med Helena Casserlöv-Kvist på podden Bli en företagarinna? Följ denna länk.