Efter att ha gått i pension 2019 fick rekryteringskonsulten Erna Stamming frågan om att komma tillbaka till Meritmind ett par år senare. Någon längre betänketid behövdes inte och Erna tackade ja direkt – ett beslut hon inte ångrar.
– Det är roligt att jobba på Meritmind, det finns en framåtanda och en trygghet i företaget, säger hon.
Erna Stamming, som just fyllt 70 år, inledde sin karriär på Meritmind 2008, vid 56 års ålder. Elva år senare gick hon i pension men återvände till Meritmind 2021 och jobbar idag deltid med samma uppgifter som när hon slutade.
– Meritmind är en arbetsplats som är inkluderande, där alla är värdefulla. Det finns en genuin värme, en bra teamkänsla och vi arbetar mot samma mål.
Saknade att vara i ett sammanhang
Flera anledningar bidrog till att Erna kände att hon ville återvända till Meritmind.
– Jag saknade att vara med i ett sammanhang, att få intellektuella utmaningar och att arbeta med problemlösning, säger hon.
Att träffa intressanta kunder och kandidater och kollegorna på kontoret var också starkt bidragande orsaker till beslutet att gå tillbaka till att arbeta. En annan viktig faktor var känslorna för företaget.
– Det är roligt att jobba på Meritmind! Jag har alltid känt mig stolt över att representera Meritmind. Vi har ett bra rykte på marknaden och det finns en framåtanda och en trygghet i företaget.
Varierad åldersstruktur är viktigt
Begreppet ”ålderism” har blivit alltmer uppmärksammat de senaste åren och många undersökningar visar att arbetsplatser – precis som när det kommer till exempelvis kön och etnicitet – mår bra av att ha en varierad åldersstruktur. Erna menar att hon har vissa egenskaper som kommer tack vare en mångårig erfarenhet från yrket.
– Som äldre är jag trygg i min kompetens. Jag har ett lugn och ett mod att våga utmana och vara ärlig mot våra kunder som yngre kanske inte alltid har.
John Mellkvist, seniorkonsult på Kreab, har skrivit mycket om ålderism och i en artikel i Svenska Dagbladet skriver han om hur samarbete och umgänge över generationsgränserna kan gynna såväl individer som företag:
”Bilden av hur en arbetsplats både ser ut och fungerar skulle snabbt förändras och kännas mer inkluderande. Alla former av erfarenhet skulle stiga i värde. Banden mellan generationer skulle stärkas, så att kompetens och livsvisdom kan överföras på ett naturligt sätt. Både företag och individer skulle må bättre och se framåt med större tillförsikt.”
Erna Stamming är inne på samma spår som Mellkvist.
– Vår mix av anställda, från unga nyutexaminerade till äldre seniora skapar ett prestigelöst samarbete och ett bra arbetsklimat där vi gläds med varandra. Jag har ibland fått skärpa mig och hänga med i till exempel digitalisering och jag hoppas att de yngre lyssnar och tar till sig av min erfarenhet också.
I en tidigare blogg på Meritmind ger John Mellkvist följande tre tips för att motverka ålderism på arbetsplatsen
- Ha åldersfrågan på agendan och jobba med den ständigt.
- Sätt ord på hur ni ser på ålder i rekryteringsannonser och kommunikation.
- Se till att det finns kunskapsöverföring mellan olika generationer och olika individer på företaget.