”Trubbig regel skadar arbetsmarknaden”

 

Nästa månadsskifte träder en ny regel för konsulter i kraft som skapar problem för företag och olika specialister på arbetsmarknaden. Regeringen borde sätta stopp för 24-månadersregeln, skriver Helena Casserlöv-Kvist.


Den 1 oktober får 24-månadersregeln fullt genomslag på svensk arbetsmarknad. Regeln innebär att en inhyrd konsult som arbetat på ett företag i 24 månader under de senaste 36 månaderna ska erbjudas anställning. Alternativt ska företaget betala en ersättning till konsulten på två månadslöner. Utgångspunkten att det är synd om konsulter är en felaktig och förlegad generalisering som riskerar att lägga en våt filt över svensk arbetsmarknad.

Bakgrunden är en önskan att stärka arbetstagarnas ställning på arbetsmarknaden. Lagstiftarens utgångspunkt är att inhyrda konsulter är ett sätt för arbetsgivare att slippa ta ansvar som skapar otrygghet, ökad utsatthet och sämre villkor för de som utför arbetet. Den här bilden stämmer inte med verkligheten.

I de allra flesta företag som hyr in konsulter är villkoren minst lika bra som för övriga medarbetare. Vanliga exempel är IT-konsulter, ekonomer, HR-experter och andra typer av specialister – yrkesgrupper där få kan anses särskilt utsatta. Anledningen till att företagen hyr in dem som konsulter i stället för att anställa kan vara att arbetsbehovet varierar över tid eller att de arbetar med speciella projekt. Samtidigt finns ofta möjlighet till trygghet i en fast anställning genom ett konsultbolag. Arbetet som konsult fyller med andra ord en viktig funktion på arbetsmarknaden, både för företagen som anlitar dem och för människor som vill ha omväxling och snabb lärokurva.

24-månadersregeln omfattar däremot inte verkligt utsatta grupper – de som saknar fast anställning. Hit hör alla som via olika former såsom enskild firma hyr ut sig själva till bud- och transportföretag. Regelverket skiljer inte heller på om en konsult har tidsbegränsat uppdrag eller en helt vanlig, trygg tillsvidareanställning. Den nya lagen missar därmed arbetsmarknadens mest utsatta, men omfattar grupper som inte alls är utsatta.

Flera företag sätter nu upp spärrar för att slippa anställa kompetens de inte behöver permanent. En regel som innebär att företag inte vågar behålla konsulter längre än två år, oavsett om de sitter på nyckelkompetens som behövs ytterligare en begränsad tid skadar såväl företag som konsulter och svensk arbetsmarknad.

Lagen gör ingen skillnad på om konsulten har osäkra arbetsförhållanden eller en trygg, fast anställning hos ett konsult- eller bemanningsföretag. Att tvinga uppdragsgivaren att erbjuda dem anställning eller betala ersättning om de inte gör det är i min värld befängt. Dessa personer har ju redan fast anställning och justa villkor.

Talande nog har staten själv förhandlat bort de nya reglerna för myndig­heter, statliga bolag och verk. Dessa har genom en kollektivavtalslösning fått egna, helt andra regler där en vanlig rekryteringsprocess istället ska inledas efter två år och där ingen ersättning behöver betalas ut om konsulten inte får jobbet. Det är minst sagt olyckligt att en regering som påstår sig stå på företagens sida inte satte stopp för detta medan tid fanns.

Helena Casserlöv-Kvist
vd och grundare av Meritmind

Skrivet av: Mathias Johansson