15 år senare

För drygt 15 år sedan slutade jag som vd på ett listat företag för att starta Meritmind. Jag visste inte att det skulle heta Meritmind då, men jag visste vad jag ville åstadkomma. Jag ville bygga ett företag inriktat på kvalificerade ekonomitjänster. Jag ville hjälpa företag och individer att lyckas. Att inte köra i diket på grund av dålig koll på sin ekonomi och som kund till oss få hjälp att lyckas med sitt jobb och samtidigt kunna hinna hämta barnen på dagis. Jag hade försökt få igenom mina idéer hos mina två tidigare arbetsgivare, men det var ingen som nappade.

Vi bodde då i ett nyköpt litet gulligt gult hus med röda tegelpannor. För att få plats gjorde jag om ett matbord till mitt arbetsbord. Jag ville sitta där ljuset letade sig in i huset.

Jag visste att jag ville erbjuda möjligheten att anlita kvalificerade ekonomikonsulter, när företag skulle upprätthålla eller förändra i sin verksamhet. Jag ville också erbjuda företag hjälp med rekrytering när de behövde anställa nya medarbetare inom ekonomiområdet. Vi skulle vara riktigt kunniga på det vi gör och kunna ge vårt stöd till kunden oavsett behov.

Jag funderade på om jag skulle göra det tillsammans med någon annan, eller ta in riskkapital, men det jag sett av bådadera avskräckte. Flera konsultbolag stannade i sin utveckling då delägarna ville åt olika håll eller fick lov att dela på sig. Riskkapitalister vill ha snabb utväxling på sina pengar och det får man aldrig inom konsultverksamhet. Det tar tid att växa sig stor.

Så jag valde att ta risken själv och att göra det med egna medel. Jag hade sparat en del genom åren (försiktig som jag alltid varit med pengar och alltid levt under mina tillgångar). Jag konsultade in pengar och tog inte ut någon lön under några år. Det var ett stort risktagande. Jag var 34 år, hade två små barn och hade nyligen köpt hus. Hade det inte gått bra, hade jag aldrig fått tillbaka det jag förlorat, varken i arbetsinkomst eller det jag hade satsat. Hade jag blivit påkörd av en buss och blivit invalidiserad, hade jag fått leva på existensminimum resten av livet.

Även om jag tog risken själv, varken ville eller kunde jag bygga detta bolag ensam. Jag ville ha med mig kollegor så att vi tillsammans kunde bygga Meritmind.

Då jag inte hade något kontor så träffade jag de första personerna jag rekryterade in på promenad och på en kyrkogård. Jag fann några bra personer att starta med. Jag betalade dem full lön och drog igång. Första medarbetaren började i maj 2000 och de första konsulterna gick ut på uppdrag i juli.

Efter drygt ett år var vi 22 personer. Och här är vi nu, 15 år senare. Vi har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås och Linköping. Vi är 230 medarbetare på Meritmind och tillsammans med systerföretaget Brightby, som kom till för fem år sedan och som idag är 120 medarbetare, är vi totalt 350 framgångsrika ekonomer i Meritmindkoncernen.  Vi ägnar stor del av vår vakna tid till att hjälpa företag och människor till framgång och jag törs säga att vi har lyckats! Nu spår jag en lysande framtid där Meritmind och Meritmindkoncernen växer vidare med nya tjänster och intar nya marknader. Jag är lika förväntansfull nu som för 15 år sedan!

Skrivet av: Helena Casserlöv-Kvist