Att skriva ett personligt brev

Ett vägskäl i jobbsökarens vandring mot en ny tjänst är författandet av det personliga brevet. Detta brev, som vissa slänger ihop på en kvart och mailar iväg utan en tanke på rättstavningskontroll, kan bli droppen som får vågen att väga över mot ja eller, i värsta fall, nej.

Många använder brevet för att hejdlöst skryta om sina bedrifter och prestationer, men detta är inte vad arbetsgivaren/rekryteraren är intresserad av. Fokusera på att förklara varför du sökt, vad du kan bidra med samt varför de ska välja dig. Ha dock i åtanke att rekryterare/arbetsgivare oftast inte har tid att läsa några längre uppsatser.

Nedan följer några tips som du kan ha i åtanke när du skriver ditt personliga brev.

  1. Gör research. Ta reda på allt du kan om företaget – lusläs deras hemsida, leta efter artiklar och kolla upp dem på allabolag.se – försök att sätta dig in i företagets kultur, struktur och organisation.
  2. Läs annonsen. Vad är företaget ute efter gällande kunskap, erfarenhet, utbildning och personlighet? Ha detta i åtanke när du skriver och lyft motsvarande sidor hos dig själv.
  3. Namn och kontaktuppgifter bör finnas med även på ditt brev. Sidhuvudet är en ypperlig plats.
  4. Ingressen ska vara kort, kärnfull och framför allt motivera varför du sökt tjänsten och de kunskaper du kan bidra med.
  5. Andra stycket bör innehålla dina arbetslivserfarenheter. Fokusera på de som är relevanta för tjänsten du söker. Allt annat kan du prata om på intervjun och de finns dessutom i ditt CV.
  6. Tredje stycket handlar med fördel om din utbildning, kurser du läst eller andra saker du lärt dig i ditt tidigare arbetsliv. Fokus bör även här ligga på relevant kunskap för den sökta tjänsten. Söker de någon som kan successiv vinstavräkning? Skriv om din erfarenhet från byggbranschen och dina år som projektredovisare.
  7. Sista stycket om din personlighet och fritid bör förstås också relatera till annonsen. Vill de ha en serviceminded och social person? Skriv om ditt deltagande i sociala klubbar, din förkärlek för att hjälpa gamla över vägen eller hur du sålt kakor på torget med din sjuåring.
  8. Personliga brev bör inte vara längre än en sida.
  9. Återanvänd med måtta. Ingress och avslutning bör alltid bytas ut men du behöver inte skriva ett helt nytt brev för varje tjänst du söker.
  10. Dubbel-, trippel-, och kvadrupelkolla stavfel och särskrivningar.

Ha dessa tips i åtanke när du skriver och be gärna en vän att läsa igenom brevet innan du skickar det.

Lycka till i jobbjakten!

Skrivet av: Ida Roman