Ställer en sig i solen intill en vindskyddad vägg, blundar och lyssnar på talgoxarna som börjat tuta så kan en nästan tro att det är vår i luften. Med våren följer förutom naturens återuppståndelse även nya verksamhetsår och med dem de fruktade löneförhandlingarna. Många är de som stigit ur lönesamtal med sammanbitna käkar, blossande kinder och en procentsats i stil med den nya reporäntan. Särskilda svårigheter möter de som inte fått utökat ansvar eller nya arbetsuppgifter under året.
Internet svämmar över av råd för den stridslystna löneförhandlaren och jag har sammanställt en lista över de mest användbara tipsen nedan.
- Ring ditt fackförbund och fråga om lämplig lön för din ålder/utbildning/profession och bostadsort. På så sätt får du en indikation på om din lön är rimlig. Arbetar du i offentlig sektor finns den exakta statistiken lättillgänglig online. Detta bör dock inte användas i själva förhandlingssituationen.
- Har du några nära kollegor som du kan anförtro dig åt så tala med dem om deras lönenivå. Känslig information för vissa, men otroligt användbar för samtliga.
- Sträck på dig och var medveten om ditt värde. Använd inte statistik som argument utan tala utifrån din kompetens och din dragkraft på marknaden.
- Lyft fram dina egna prestationer. Vad har du gjort under året som bidragit till företagets utveckling? Vad hade möjligtvis skett om du inte hade agerat?
- Låt inte nervositeten göra att du talar för mycket, lämna ordet till din chef försök att lyssna noggrant för att kunna bemöta dennes argument.
- Glöm inte bort att det finns andra saker utöver rena pengar som kan vara förhandlingsbara – semesterveckor, tjänstebil och extra pensionsavsättning