Effektivisera ditt arbetssökande!

4835165-workplace-businessman-still-lifeAtt hitta ett nytt jobb är inte enkelt. Det är otroligt många parametrar som spelar in i beslutsprocessen, där det allra svåraste kan vara att komma med ett svar på den grundläggande frågeställningen: vad vill jag göra i mitt nästa jobb?

Det är många personer som vi träffar i våra rekryterings- och konsultuppdrag som berättar för oss kring de utmaningar man ställs inför som arbetssökande. Ofta underskattar vi den stora tidsåtgång som krävs för att på ett systematiskt sätt först hitta och sedan ansöka till en specifik tjänst som lockar.

För att underlätta denna process, har jag tagit fram 4 punkter på insatser och åtgärder för att effektivisera och förenkla ditt arbetssökande. I dessa punkter förutsätter jag att du som arbetssökande har genomfört vissa hygienkrav som är centrala när du ska söka nytt jobb: att ha ett uppdaterat CV, att ha en presentabel bild på dig själv och ha landat i vad du vill göra härnäst.

 1. Dra nytta av matchningsmail
  • Det finns mängder med hemsidor och annonssajter som erbjuder matchningsmejl, d.v.s. regelbundna mejl med tjänster och roller som är anpassade efter din profil. Det kan underlätta ditt jobbsökande enormt! Se upp för att anmäla dig till alldeles för många mejlutskick utan jag rekommenderar att du försöker hitta bolag som är specialiserade på tjänster inom ditt yrkesområde. Det kan kräva att du behöver gräva utanför de traditionella annonseringssidorna du använder, men den tiden du lägger kommer ge dig bättre resultat.
 2. Schemalägg ditt sökande
  • Den moderna människan sitter oftast inte med massvis av död-tid, då man har tid att surfa runt och söka nya jobb. Livet kommer emellan och helt plötsligt har ansökningstiden för den tjänst som du var intresserad av gått ut. Därför är det bättre att vi, i likhet med träningspasset eller middagen med vännerna, bokar in en tid i veckan när fullt fokus är att söka jobb. På detta sätt koncentreras din insats, istället för att du gör ofullständiga ansökningar lite då och då.
 3. Tänk om gällande ditt personliga brev
  • Detta är det vanligaste misstaget vid ansökningar, därför är det viktigt att jag återigen understryker: i ett personligt brev ska du inte skriva om ditt CV i text. Eftersom jag redan via ditt CV har fått en bild av din karriärshistorik, är det personliga brevet till för att ytterligare beskriva dig som person men också varför du i fråga är lämplig för den utannonserade tjänsten. Behöver jag säga att du ska ha med företagsnamnet och titeln på rollen i det personliga brevet? Inom kort kommer jag att publicera ett ytterligare inlägg om just det personliga brevet för här finns det mycket att tänka på för att förbättra dina chanser.
 4. Uppföljning
  • Du kommer få en betydligt närmare och bättre kontakt med rekryteringsföretag eller företag som anställer om du är noga med att följa upp dina ansökningar. Detta kan ske via sms till rekryteringskonsulten, samtal till anställande chef eller ett enkelt mail. Sök hellre färre tjänster som du är intresserad av och se till att följa upp istället för att planlöst skicka iväg mängder av ansökningar som du aldrig följer upp.

Jag lovar att ditt arbetssökande kommer bli mer effektivt och ge fler resultat om du följer dessa 4 punkter ovan. Mer inspiration går att hitta under denna länk: https://www.recruiter.com/i/5-ways-to-speed-up-your-job-search/

/Casper Båge von Sivers, kandidatansvarig och rekryteringskonsult på Meritmind

Skrivet av: casperbage