Fem tips för att förhindra stress

1022387-shopping-makes-me-dizzyJag vill dela med mig av några tips som jag tagit till mig för att förhindra stress.

  • Mentalt inställd på mycket arbete. Är du bra på att uppdatera kalendern så ser du redan innan när du har ”förväntad” hög arbetsbelastning. Du kan mentalt ställa in dig på att det kommer bli mycket arbete under en viss period, när du ser i kalendern att det blir en hektisk månad med t ex boksluts-/forecast-/budget.
  • Jobba hemma eller sätt dig vid sidan av när möjlighet ges. Många har nog tänkt tanken att åka in till kontoret en helg bara för att gå igenom mailboxen. Varför inte göra det på en vardag i hemmet eller i ett rum på kontoret.
  • Tolka personers förväntningar. Ofta blir vi stressade när vi ska leverera något till en person eller en grupp. Jag hade i en konsultroll två chefer. En CFO och en affärsområdeschef. CFO:n var lugn och sa alltid snällt: ”Niklas kan du förbereda underlag x till mig”. Den personen ville ha underlaget i princip samma dag visade det sig. Affärsområdeschefen var en mer hektisk person som alltid var uppe och sprang. Ville han ha något så ringde han eller frågade i förbifarten. På kroppsspråket kändes han mer stressad, men han hade aldrig bråttom att få det efterfrågade underlaget.
  • Fråga om deadline. 300 röda flaggor i mailboxen, men vet jag ens när hälften av dem förväntas vara klara? Det är en stressfaktor i sig, att inte veta. Vet du inte deadline, fråga.
  • Vad är det värsta som kan hända? Är det stressigt på jobbet, ska jag hålla i ett bröllopstal eller befinner mig i andra stressade situationer så tänker jag ofta: ”går något fel, så gör det inte så himla mycket”.

Är det något som faller i smaken så skriv ut och påminn dig själv.

Skrivet av: Niklas de Rosche