Svart bälte i vardagseffektivitet

thingsto-do-listNågon som har hört talas om GTD? Någon som faktiskt använder det?

GTD (Getting Things Done) är en populär metod för att strukturera och hålla reda på arbetsuppgifter. GTD skapades av David Allen på 80-talet och publicerades i bokform år 2001. Det har sedan dess kommit ytterligare böcker och material.  Tanken med metoden är att våra hjärnor inte är byggda för att hålla reda på den enorma mängd saker som många moderna människor har på gång. De flesta har mellan 10 och 100 pågående projekt och en diger att-göra lista. Syftet med GTD är att ta bort den mentala pressen av att hålla reda på allt som ska göras och när det ska göras, vilket i förlängningen ska ens öka fokus och kreativitet.

Vid en första anblick kan systemet verka avskräckande.  Att skapa listor i olika kategorier som regelbundet ska gås igenom innebär ju i sig ÄNNU mer att göra. Men med viss vana tar det inte så lång tid, och många upplever sig få mer gjort och bättre överblick.

Själv stötte jag på GTD under en hektisk budgetperiod för ett par år sedan. Min erfarenhet hittills är mestadels positiv, även om det tog ganska lång tid att komma igång ordentligt med metoden.

För den som är intresserad kan jag rekommendera boken ”Making it all work”, en av uppföljarna till den första boken från 2001.

Skrivet av: Johan Krakau