Koppla ner och koppla av – så hittar du semesterkänslan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ⇒

 

Semestern närmar sig och det är meningen att du ska koppla av. Men i år kanske det blir svårare än någonsin. Då är det viktigt att hitta strategier för att glömma jobbet ett tag och hitta balansen. Ta del av våra tips som hjälper dig varva ner.

I år blir det svårt att resa bort på semestern, många har hemmet som kontor och att inte kunna byta miljö kan göra det extra svårt att slappna av. Men konstigt nog är det ofta när du slappnar av som oro och stress kommer krypande.

Ta hand om din oro

Stig Wiklund, som är mental coach har många bra tips för att koppla av som han delar med sig av i en artikel i Dagens Industri den 30 maj. Enligt Stig Wiklund är det viktigt att ta hand om sin oro, att ha en tydlig struktur, tydliga mål och att hitta en mental målbild där du bestämmer dig för att du ska ha en bra semester och visualisera detta. Det ökar också förutsättningarna för att lyckas.

Stig Wiklunds tips för att ta hand om oro:

Börja varje morgon med att slappna av.

Fokusera på det du kan påverka och strunta i resten.

Ta mentala pauser och försök få in 30 minuters pulsträning varje dag.

Avsluta kvällen med att skriva upp vad du gjort bra under dagen.

Varva ner med Meritminds stressterapeut

Pernilla Larsson, som är diplomerad stressterapeut och kandidatansvarig på Meritmind säger att vi måste vara uppmärksamma på varningssignaler som kroppen sänder ut. I en filmserie om stresshantering på MeritGO berättar hon vad som händer i kroppen när du är stressad. Vilka tecken finns? Vad kan du göra för att minska stressen?

Du får i den här serien praktiska tips på hur du kan hantera stress så att du mår bättre, med medveten kost, träning, kropps- och andningsövningar samt strategier i ditt arbete, säger hon.

Här är några av tipsen från Pernilla Larsson:

Skriv ner saker som snurrar i huvudet på ett papper för att kunna slippa ha det i tanken.

Du behöver inte vara tillgänglig hela tiden. Stäng av dator och mobil ibland eller ring upp vid ett bättre tillfälle.

Lägg mobilen upp och ner för att minska just distraktionerna och var mer närvarande.

Ta bort – sätt gränser för dig själv. Säg nej.

Lägg i stället till – rör på dig flera gånger om dagen. Det räcker med 10 minuter i taget.

Träna på att göra en sak i taget för att hålla fokus och slippa hoppa från tuva till tuva.

Andas! – träna på din djupandning som kommer från magen.

Vad ger dig energi?

Se på din energinivå som ett kontokort. Vad ger dig energi? Vad tar energi? Försök att ha en balans däremellan. Gör insättningar på ditt energikonto som ger dig en buffert, känn av och acceptera att det kan ta tid att bunkra upp och komma i balans. Hur är ditt energikonto? Vad kan du göra för att balansera det på bästa sätt?

Se upp för honungsfällan

Även om du jobbar med något du brinner för kan det bli en fälla om du inte tar pauser vilket kan ge negativa konsekvenser på sikt. Var uppmärksam på kroppens signaler. Ge dig själv tid för återhämtning.

Kom ihåg: Stresshantering är individuellt – pröva dig fram för att hitta verktyg som passar dig.

Skrivet av: Mathias Johansson