Peter Hultman om karriärsbytet: ”Väldigt berikande att våga öppna nya dörrar”

Digitala intervjuer är här för att stanna

 

När Peter Hultman var klar med sina ekonomistudier i början av 1990-talet rådde ett bistert arbetsklimat i Sverige. De enda som vågade anställa var revisionsbyråerna. Och så kom det sig att Peter Hultman inledde sin karriär som revisor– utan att veta riktigt vad det innebar. Det visade sig vara ett lyckokast. Efter ett par år som revisor i Göteborg blev han managementkonsult i Stockholm. I början av 2000-talet exploderade digitaliseringen och det var i denna veva som Peter Hultman började jobba med systemstöd för ekonomifunktioner. En röd tråd som han hållit fast vid sedan dess.

– Jag brinner verkligen för att hjälpa CFO:er att sova gott om natten. Det har kommit att bli min hemmaplan, säger han.

Många olika roller och funktioner

I dag har Peter Hultman arbetat i 25 år med det som han kallar för ”CFO-agendan”, men i många olika roller och funktioner. Han har aldrig tvekat att byta jobb och haka på chanserna när de har uppenbarat sig.

– Jag är nyfiken och gillar förändring. Det är väldigt nyttigt att sätta på sig olika hattar och glasögon och se samma område från olika håll. Det har gjort att jag har fått en väldigt bra förståelse för de utmaningar som en CFO har och jag har sett hur rollen har förändrats de senaste åren och gått från att vara mer kameral till att bli en roll som bidrar till att styra verksamheten i rätt riktning.

CFO på Handels

År 2016 blev Peter kontaktad av en rekryterare för ett jobb som CFO på Handelshögskolan.

– Vid det laget hade jag fått lång erfarenhet av att bygga upp andra organisationers ekonomiavdelningar med hjälp av olika typer av systemstöd, processer, personal- och kompetensutvecklingsfrågor. Nu fick jag möjlighet att själv tillämpa det jag hjälpt andra ekonomichefer med i många år. Det var väldigt intressant och lärorikt.

Efter sex år som CFO på Handelshögskolan blev det åter dags för en vändning i livet. I samband med en föräldraledighet började funderingarna på nästa steg i karriären. I denna veva träffade han Håkan Sabel på Meritmind. De inledde en diskussion som ledde till att Peter började arbeta som kundansvarig på Meritmind.

Förstår CFO-rollen

Nu har Peter arbetat drygt en månad på Meritmind – ett jobb som han trivs väldigt bra med.

– Arbetet som kundansvarig på Meritmind känns som ett steg i rätt riktning. Det är mycket som är roligt då varje dag är ny och jag inte vet exakt hur dagen kommer att bli. Jag känner verkligen att Meritminds tjänster gör skillnad för våra kunder genom att leverera stöd och kompetens, vilket är kul. Jag känner också att jag har mycket att bidra med då jag byggt upp en stor förståelse för hur det är att vara CFO i dag, säger Peter och fortsätter:

– Meritmind är ett väldigt inkluderande, vänligt och professionellt företag. Det finns ett driv hos alla medarbetare att göra skillnad och hjälpa våra kunder. Vi som är kundansvariga vill fungera som kundernas bollplank och vi strävar efter att förstå varje organisations specifika utmaningar för att kunna hjälpa dem på bästa sätt.

Vad har du för råd till andra som funderar på att byta karriär?

– Om du har börjat fundera tycker jag att du ska gå från tanke till handling och göra slag i saken. Var nyfiken, ta kontakt med intressanta företag och våga söka nya jobb. Blir det inte som du tänkt dig kan du alltid gå tillbaka till din gamla karriär. Men då har du i alla fall prövat dina vingar och lärt dig något om dig själv.

Han fortsätter:

– Att byta arbetsplats är att växa som person. Det är väldigt berikande att våga glänta på dörren till något okänt och nytt.

Är du sugen på att byta bana inom ekonomiområdet?

Kontakta oss så får du veta mer!

Skrivet av: Mathias Johansson